ВКС гледа делото за убийството на бебе в Казанлък на Банго Василий м.г.

Състав на Върховния касационен съд ще разгледа днес, 12 май, касационно наказателно дело № 412/2015 г. образувано по жалба на гражданския ищец и частен обвинител Филип Валентинов Стоянов срещу решение № 2 от 13.01.2015 г. по в.н.о.х.д. № 404/2014 г. на Апелативен съд – гр. Пловдив, с което е потвърдена присъда № 37 от 02.09.2014 г. по н.о.х.д. № 299/2014 г. на Окръжен съд – гр. Стара Загора.

С присъдата подсъдимият Атанас Огнянов Асенов е признат за виновен по чл. 116, ал. 1, т. 4, предл. 2-ро вр. чл. 115 от НК за убийството на малолетното лице (бебе) Мария Филипова Стоянова извършено през януари 2014 г. в Казанлък. Осъден е на двадесет и шест години лишаване от свобода, както и да заплати обезщетение на гражданския ищец за претърпени неимуществени вреди в размер на 25 000 лева. С подадената жалба се иска увеличаване на размера на присъденото обезщетение.

24 годишният Атанас Асенов, осъден на 26 години затвор от Старозагорския окръжен съд за убийството на едногодишната Мария Стоянова, обжалва през декември м.г. присъдата си в Апелативен съд Пловдив.

Въпреки че е признал вината си и се е съгласил на съкратено съдебно следствие, в края на 2014 г. той се отрече от показанията си и обвини за убийството Румяна Стефанова, втората жена на баща му.

Убийството бе извършено на 14 януари 2014 г. година в Казанлък. Атанас Асенов живеел в Габрово с майката на детето, което не е негово, докато един ден тя заминала за Италия да проституира и оставила малката Мария на грижите му. Пред Старозагорския отръжен съд Асенов разказа живописно колко му е пречило бебето, как заради него не е можел да работи, нито пък е знаел как да се грижи за него. Мислел да го даде на биологичния му баща, който живее в село около Карлово, но нямал пари да отиде дотам, а и знаел, че той не го иска. Около Нова година заминал с малката в Казанлък при баща си, който имал там ново семейство- въпросната Румяна и деца от нея. В периода, в който Атанас и малката Мария са останали там, за детето се е грижела 23 годишната втора баба на детето. На 14 януари Атанас започнал да пие от пет часа сутринта. По обед детето е било живо и здраво, след като баща му и втората му жена отиват до магазина, а пастрокът на Мария остава сам с нея и още две от децата, положението вече е съвсем различно. Малката дишала затруднено, лежала в неестествена поза. Викат линейка, карат я в болница, където детето умира. Съдебно-медицинската експертиза сочи за причина на смъртта тежка кръвозагуба след разкъсване на черния дроб и далака. Детето имало травми и по главата, по гърба, счупено ребро.

В първоначалните си показания, прочетени днес в съда, Атанас Асенов разказва подробно как обичайно укротявал плачещото дете с шамари и юмруци и как в деня на убийството го ударил особено силно в областта на стомаха, а после го хвърлил към стената. В края на м.г., обаче, той се отрече от тези показания и заяви, че съгласието му за съкратено съдебно следствие е дошло като вариант за по-лека присъда. Той обвини съпругата на баща си, обвини и баща си в натиск да признае вина. Освен всички жестоки подробности по смъртта на детето, той се опака и от изтезания в полицията. Според Асенов, полицаите му инжектирали серум на истината, а после се опитали да го давят с вода.

Пред съда показания дадоха и баща му, и набедената за извършителка негова съжителка Румяна Стефанова.

Апелативнят съд в Пловдив потвърди присъдата на Старозагорския окръжен съд. Очаква се днес Върховния касационен съд да се произнесе окончателно по случая с Атанас Асенов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram