Вдигат цената на въглищата от „Мини Марица-изток“

От 1 юли цената на въглищата добивани в „Мини Марица-изток“ се повишава с 2 лева и става 77 лв. за тон условно гориво. Това съобщи в Раднево министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Заедно с лидера на БСП и водач на листата на Коалиция за България за евродепутати Сергей Станишев той пристигна в миньорския град на среща с членове и симпатизанти на БСП и граждани.

„Идвал съм в Раднево много пъти, дори и в най-трудните времена през 2009 г. Не спирам да се срещам с различни хора в цялата страна, много добре знам, че има още много мъка и страдания, но след четири години управление на ГЕРБ, трудно се наваксва“, каза Станишев. По думите му бизнесът е доволен, че е спрял рекета, охлабва се примката около врата. Станишев съобщи още, че 40 хиляди нови работни места са разкрити през първото тримесечие на т. г., но това не решава проблема с безработицата. „Тук в Раднево – центъра на българската енергетика остава тежко, но пък беше абсолютна катастрофа преди, когато не можехме да изнасяме ток. Днес българската енергетика, производството на въглища и на ток от въглища,живна“, категоричен бе лидерът на Левицата.

„Тези европейски избори не са като другите. Сега всеки един от нас има правото и възможността лично да повлияе за посоката на политиката на Европа. Самата Европа е в беда, политиката на ЕНП досега е била само рестрикции. Въпросът е и Европа да тръгне в ляво“, допълни Сергей Стаишев. „Трябва да се подкрепи БСП, за да имаме силата да правим това, което се очаква от нас“, призова водачът на листата за евродепутати.

Драгомир Стойнев пък отчете 1,6% икономически растеж за първото тримесечие. Преди дни открил нов завод, очаква се до края на годината още четири нови завода да заработят. Стойнев обиколил производствени мощности в комплекса „Марица-изток“ и видял разликата само за близо година. „Хората там вече мечтаят за нови инвестиции и нови мощности. Аз обещах, че това ще бъде подкрепено от правителството“, допълни енергийният министър. Като положителен пример той даде „Мини Марица-изток“ и разказа, че когато дошъл за пръв път м. г. през юни миньорите били оклюмани, а вече през октомври достигнали рекорден добив за последните двадесет години. Вече се говори и за закупуване на нови багери. „Има 40% ръст на производството в комплекса. В сравнение с май м. г. износът на ток се е увеличил със 100%. В продължение на 4.5 години никой не е вдигал цената на въглищата, даже ГЕРБ я намали. БСП я вдигна вече веднъж до 75 лв. за тон условно гориво, сега е второто повишение“ , отчете Стойнев.

Що се отнася до съдбата на работниците от „Ремотекс“ министърът обяви, че работят със синдикатите по въпроса.

Той съобщи още, че през септември ще се открие минно училище в Златица. Ако бизнесът в Раднево има нужда от такива кадри, трябва да го заяви. „Докато това правителство е на власт ,“Южен поток“ ще се прави, за нас този проект е важен. Само ние подписахме споразумение с „Газпром“ за достъп до тръбата и на трета страна. Има подписано споразумение, другото е поредната неистина на Бойко Борисов“, категоричен бе Драгомир Стойнев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram