Портрети в пространството от електронната цигара до виртуалната любов в Казанлък

На 11 май, четвъртък, от 13:00ч. в Художествената гимназия в Казанлък ще бъде открита изложбата „Поклон“ на художника Стоян Дечев. Изложбата представя портрети на онези необикновени хора, чийто труд, талант и постижения са фронтона на човешката култура. Почит към светли личности, посветили своя живот на науката, хуманизма и обществото – Едисън, Менделеев, Флеминг, Ганди, Швайцер, Заменхоф, Морз…

Колекцията от портрети на Стоян Дечев беше показана първо в Българската академия на науките през февруари, а сега ще гостува и в Града на стоте художници.

 

Живеем в сприхаво-забързан свят, изгубени в разпилените му императиви. Свят, в който историята се изчерпва с вчера, а бъдещето не надхвърля ден. Свят, в който всичко стана цифрово, електронно, интерактивно, дигитално и виртуално – от електронната цигара до виртуалната любов.

В това метежно време на технико-технологични и социални „експлозии”, с пораснало самочувствие, че можем да обиколим света за час, да лекуваме нелечимото, да виждаме невидимото, да покачим температурата на Марс от -600 на -400 градуса, за да я направим туристическа дестинация, не намираме време да си спомним, че в съзнанието на човека слънцето не винаги е било господар на нашата планета, че електрическото осветление не е природна благодат, че нашите открития се свеждат до бръкването в джоба, за да открием че там има телефон, който като че ли винаги е бил, от сътворението на света. Ние приемаме нашето ежедневие толкова естесвено и безкритично, че забравяме колко време и усилия е струвало на човека да измисли буквите например… Ние приемаме нашия дълбоко драматичен, сложен, богат на преживявания и  чувства душевен и духовен живот като безусловна и изконна  бащиния и не се сещаме, че сме стъпили на вековния стремеж и мъка на човека да стане и да бъде по-човек.

Изложбата „Поклон” представя портрети на онези необикновени хора, чийто труд, талант и постижения са фронтона на човешката култура. Почит към светли личности посветили своя живот на науката, хуманизма и обществото. Напомняне за тях и великите им дела, не защото са забравени, а защото са недооценени и не получават нужното внимание и уважение. Изложбата има скромното намерение да помоли публиката да открие тези колоси на мисълта в пантеона на своите спомени, да събуди отново своя интерес към техния живот и постижения и да осмисли тяхното значение в контекста на съвременния свят, отдавайки им заслужено признание и преклонение. Днес, светлината на прожекторите моделира блясъка на неясни, подозрителни фигури от артистичния и обществен живот, за да утвърди ерзаца на истинските добродетели и разколебава нашите критерии за доказаните ценности. Изложбата сдържано иска да призове днешния човек да разбере за тези хора, под патината на времето, повече от едното изречение за тях в учебниците. Признанието и благодарността са рядка добродетел. Нека я държим будна.

bruno-1 fleming froid

makarenko tagor tesla tolstoi

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram