Храмовия празник на църквата „Свети Николай Мирликийски” в Старозагорския затвор

Областният управител Живка Аладжова взе участие в храмовия празник на църквата „Свети Николай Мирликийски” в Старозагорския затвор. На 9 май, Летния Никулден, Отец Йордан Карагеоргиев отслужи молебен за здраве, а Аладжова подари на част от лишените от свобода издание на Новия завет. „Искам да поздравя всички с днешния ден, в който Българската православна църква отбелязва Летния Никулден. Да ви пожелая много здраве, вътрешен мир и много положителна енергия, за да се справяте с житейските препятствия. Животът ежедневно предлага на всеки от нас множество предизвикателства и множество трудни моменти. Вярата в Бог и вярата в собствените ни сили е това, което ни помага и което ни води напред в тежките ситуации”, заяви Живка Аладжова. Православният храм в затвора е построен преди почти 10 години и в него са кръстени над 1500 души, сподели отец Йордан. „Някои са предубедени, че хората в затвора са изгубили душите си. Не е така, няма непоправими неща, стига да имаш свободна воля да промениш себе си, защото злото няма битие. Изказвам искрената си благодарност към г-жа Алажова, която въпреки напрегнатото и изпълнено с ангажименти ежедневие, намери време да е с нас днес. Благодаря й и за съдействието православният храм „Свети Николай” в болницата отново да отвори врати след 70 години”, каза отец Йордан и подари на областния управител икона с лика на св. Спиридон.

Живка Аладжова посети сградата и учебните работилници на ОУ „Поп Минчо Кънчев” към затвора, в което се обучават близо 500 лишени от свобода.

Областният управител проведе среща с директора Иван Карушков, неговият заместник и ръководния екип на институцията. „Уверявам ви, че съм готова да ви подкрепя в реализирането на всяка ваша конструктивна идея. Отворена съм за инициативи, в които държавните институции да си партнират”, посочи Живка Аладжова.

В Старозагорския затвор са настанени над 1000 лишени от свобода мъже. Присъдите са от 3-месечни до доживотни. В структурата на затвора, освен централния корпус, са включени общежитията за осъдени с по-леки присъди в Стара Загора и Гълъбово, както и затворническото общежитие от закрит тип в Черна гора. Иван Карушков с гордост отбеляза работата на цеха за мебели към затвора, чийто продукти се използват за обзавеждане в хотели, зали, съдилища, университети и др.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram