Признателност пред Паметника на Червената армия в Копринка

В Деня на победата на Червената армия и съюзническите сили над нацистка Германия, днес цветя на признателност бяха поднесени на паметника на Надежда Розенфелд и войните от Червената армия в гробищния парк на село Копринка.

Мемориалът е първият паметник на Съветската армия у нас, издигнат след края на тоталитарното управление, в съвремието на демократична България. Той беше изграден и открит на 9 май 2015 г. в чест на 70-годишнината от победата във Втората Световна война. Построен е изцяло със средства на българи – дарители.

Мемориалът на войните от Червената армия в Копринка е надгробен. Той допълва надгробния паметник на военната лекарка лейтенант Надежда Розенфелд, поставен от нейни роднини през 1969 г. Двуметровият монумент, изработена от скулптора Виктор Бокарев  е докаран с влак от Челябинск. От 90-те години насам, останалите 6 гроба на войни от съветската армия в гробищата на Копринка са оставени запуснати и безпаметни, до изграждането на мемориала с имената им през 2015 г.

Погребаните в Копринка войници и офицерите са руснаци, украинци и арменци от лазарета на Червената армия, който е бил изграден в старото училище на Копринка и е бил ръководен от лейт. д-р Надежда Розенфелд.  28-годишната лекарка е помагала и лекувала и местните хора от Копринка – спомнят си старите жители на селото. Войниците и офицерите са починали по време на престоя си в лазарета край Копринка от раните си, а самата д-р Розенфелд, заедно с един офицер и един войник  загиват в автомобилна катастрофа. Седмината погребани в Копринка не са успели да стигнат до Берлин и остават завинаги част от „Безсмъртния полк“ на войната.

Паметта им почетоха днес представители на патриотични организации от Казанлък: „Комитет за войнишките паметници“, „Съюз на запасните подофицери в България“, „Съюз на възпитаниците на Негово величество училища, ШЗО и родолюбивото войнство и граждани“ и Фондация „Надежда Розенфелд“ – инициатор за изграждането на паметника. Сред тях бе и бивш офицер от руската армия – Константин Арнет, подводничар от Далечния изток, който след пенсионирането си е избрал да живее в България. Бившият военен живее от 3 години със съпругата си в Габарево.30-2

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram