Илия Балкански излезе от сянката на прочутия си брат

От днес Художествената галерия в Казанлък притежава първите две картини на Илия Балкански, дарение от наследниците му

За първи път творчеството на казанлъшкия художник Илия Балкански, брат на проф.Ненко Балкански, бе представено пред публика. Приживе творецът не е правил изложби, не е участвал и в общи експозиции. Умира през 2003 г. като пенсиониран учител от местната Художествена гимназия.

„Малцина са имали шанса да видят негово произведение, но дори и те не са предполагали, че той никога не е преставал да рисува. Една от причините е твърде сериозната самокритичност към създаваното от него. Стотиците творби, които оставя след себе си, са основно рисунки с молив, въглен и сангин. Другата част е съставена от акварелни произведения, ескизи с маслен пастел и няколко ранни камерни маслени платна. Любимите му жанрове са портретът, натюрмортът и пейзажът. В десетките рисунъчни автопортрети, в образите на своите дъщери и син, на най-близките и приятелите той разкрива умението си бързо, само с няколко линии и щрихи, да улавя характерното за модела, който най-често не подозира, че го рисуват. В натюрмортите си се интересува от възможността да придаде специфичното усещане за материалност. Пейзажите му са повод да развива визията за пространство и атмосфера. Илия Балкански е рисувач с психологическа изразителност“, каза по време откриването на  изложбата изкуствоведът проф. Марин Добрев.

Спомен за учителя си сподели и директорът на Галерията Христо Генев. Балкански е бил менторът, който посрещнал випуска на Генев: „Посрещна ни един човек, загърнат в палтото си. Или по-скоро в кожата си“, сподели Генев. „Не говореше много, но думите му бяха точно в десятката. Това е човекът, който ми е предал най-значимите професионални и житейски уроци“.

Тихият учител остава в сянката на именития си брат Ненко Балкански. Отдава се на преподавателска работа. 15 години след смъртта му тримата му наследника – сина му Димитър и дъщерите Детелина и Тотка предоставят близо 50 негови произведения за първата изложба на художника. Две от тях дариха за фонда на казанлъшката галерия.

„Казанлък отдавна би трябвало да организира изложба на този художник“, пише в книгата си „Художниците на Казанлък” Марин Добрев. Събирането на негови произведения започва миналата 2017г, по повод 100 години от рождението на Илия Балкански. Година по-късно изложбата е факт.

„Тя е изключително интересна за онези, които са го познавали, за тези, които имат отношение към света на естетическите условности, заради внасянето на още един щрих към явлението „казанлъшки художници”, а и заради дължимия поклон към един художник, избрал своето аскетично място в изкуството“, подчерта проф. Марин Добрев.

Снимки: Художествена галерия, Казанлък

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram