На 8 май честваме силата на хуманността

Днес е Световният ден на Червения кръст и Червения полумесец, определен през 1928 г. по повод годишнина на Анри Дюнан, швейцарски общественик и хуманист, един от основателите на организацията. В средата на 19 век по негова инициатива за първи път са започнали да се формират групи от доброволци, които помагали на ранени на бойното поле. През 1863 г., също по негова инициатива, била свикана конференцията, която дава началото на Движението на Международния Червен кръст и Червения полумесец. Чества се от 1953 г. по инициатива на Международната конференция на Червения кръст.
Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец е международна хуманитарна организация. Нейните членове са над 250 милиона от цял свят и участват на доброволен принцип. Тя е създадена с цел да защитава живота и здравето на хората, както и да гарантира зачитането на правата на всички човешки същества. Нейна цел е да намалява, облекчава и по възможност – да предотвратява човешкото страдание.
В Международната Федерация на Червения кръст и Червения полумесец членуват 189 национални дружества на 6 континента. По целия свят Червеният кръст и Червеният полумесец оказват подкрепа на 180 милиона души всяка година – с програми в общностите, с отговор при бедствия и възраждайки надеждата.
У нас работят като доброволци към хуманитарната организация над 19 000 души. Тяхната помощ достига до над 2 млн. българи.
Българският червен кръст е основан през 1885 г., веднага след Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Тя е доброволна организация, част от Международното червенокръстко движение.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram