Наглеци обраха параклиса в болницата

Открадната е кутията с даренията и месингов кръст от параклиса. Наглите обирджии са проникнали в църковния параклис „Св. Ана“ от процорец в източната част. Счупили са стъклото и са се промъкнали в храма. От там са изтръгнали месинговия кръст от олтара и кутията с даренията. Крадците очевидно не са се притеснили от осветеното място, което е опасано с няколко прожектора. В Параклиса е имало и СОТ, но до идването на охранителите обирджиите са избягали. От камерите на болницата се виждали три силуета, които извършили безскрупулния грабеж.

Кутията с даренията от миряните е намерена счупена и изхвълена в близост до параклиса. Не е ясно колко средства от нея са откраднати.

Това не е първото вандализиране на параклиса. Преди това е обиран още два пъти. Първият път е изцяло изтръгната медната покривка на параклиса.p3 155299 IMG_4620 - Copy

Идеята за изграждането на параклис в двора на многопрофилната болница в Казанлък стартира през 2003-ра година. През 2005 параклисът бе тържествено открит от  митрополит Галактион.  Параклисът бе изграден изцяло с набирането на средства от благотворителност.

Автор на идейния проект е Иван Гайдаров, архитектурният проект е дело на  арх. Иван Генов. Параклисът е изографисан безвъзмездно от възпитаничката на Великотърновския университет иконографа Албена Димитрова. Иконите на Исус Христос и Света Богородица, поставени в параклиса са дело на казанлъшкия художник Христо Генев. Кръстът е направен със средства на Деньо Катанов, а камбаната е изработена от Стефан Шишков.  В параклиса, предимно посетители на казанлъшката болница палеха свещ за здраве. Отслужват се и малки служби, също предимно за здраве.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram