На 5 май почитаме Света мъченица Ирина

Светата Православна Църква чества на 5 май паметта на света мъченица Ирина. Тя била дъщеря на езичници, на много богати родители.

Нейните родители й наели възпитатели. Един от тези възпитатели бил таен християнин, който я възпитавал в добродетели. Според предание тя приела свето кръщение от апостол Тимотей, пряк ученик на Апостол Павел. Желаейки да посвети живота си на Бога, света Ирина отказала на своите родители да встъпи в брак.

Навлизайки все по-дълбоко в християнската вяра, света Ирина започнала да убеждава и своите родители да станат християни. Нейният баща Ликиний отначало благосклонно слушал нейната проповед за вярата, но след това възнегодувал срещу нея. Когато тя отказала да се поклони на езическите идоли, заповядал да вържат дъщеря му и да я хвърлят под краката на буйни коне.

Господ пазел девойката, която се уповавала на Него. Конете, без да и нанесат вреда, се спуснали срещу самия Ликиний, съборили го на земята и тежко го наранили. Когато, по молитвите на своята дъщеря, той бил възвърнат към живот, повярвал в Христа и заедно с него още 3000 души се обърнали към Спасителя.

След това света Ирина започнала смело да проповядва за Христа сред жителите на Македония, заради което много пъти била подхвърляна на унижения, страдания и мъчения. Чрез света Ирина около 10 000 езичници открили пътя към истинската спасителна вяра.

Когато Господ известил Св. Ирина за деня на нейната смърт, тя се отдалечила в една пещера край град Ефес, чийто вход, по нейна молба, бил затрупан с камъни. Така пещерата станала нейна гробница.

Паметта на св. Ирина много се почитала в древна Византия. В Цариград били въздигнати няколко великолепни храма, които носели нейното име.

Именници: Ирина  (означава – мир), Иринка, Ирена, Ириней, Мирослав, Мирчо, Мирослава, Мира

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram