Местна инициативна група пише предложения до властта в Павел баня

Местна инициативна група от Павел баня, даваща идеи за подобряване условията на живот, отдих и почивка в града и околностите му, депозира в Общината и в Общинския съвет няколко предложения.

 Ето и пълният текст:

 

 

Преди време сред жители на град Павел баня се зароди идея за формиране на Местна инициативна група, която след проучвателна работа и продуктивни разговори формулира седем примерни идеи за подобряване условията на живот, отдих и почивка в Павел баня и околностите й.

Местната инициативна група се състои от млади хора с добри професии, създали семейства и избрали да живеят в град Павел баня. Ние сме представители на младите хора в гр.Павел баня и от името на всички искаме да заявим нашата заинтересованост относно, случващото се в града ни, начина на живот, развитие и условия, които да са предпоставка да живеем и отглеждаме децата си тук. Нека с Ваша подкрепа се обединим около тази кауза и работим за подобряване на жизнения стандарт на жителите в град Павел баня.

Ето защо нашата инициативна група предлага седем възможни стъпки,  които да поставят началото на още по-ползотворно сътрудничество между гражданите и Община Павел баня.

Първото наше предложение е свързано с изграждането на нова, просторна, добре оборудвана, модерна и безопасна детска площадка в парковото пространство на централна градска част. Тази идея е мотивирана от факта, че старата площадка зад читалище „Напред – 1903“ е вече достатъчно амортизирана, негодна за употреба и дори опасна. Родители се страхуват децата им да ползват наличните съоръжения. Ето защо считаме, че това е една необходимост, както за местните жители, така и за туристите с малки деца. В тази насока можем да погледнем опита на други общини.

Второто предложение на инициативната група се отнася до  изграждане на модулна, комбинирана спортна площадка за различни спортни дейности в тревната площ, разделяща улица „Тодор Мазаров“. Идеята е мотивирана от това, че все повече млади хора имат необходимост от пространство, където да спортуват футбол, волейбол, баскетбол, тенис на корт и т.н. Подобни спортни съоръжения са добра практика в останалите населени места на областта, а спортната площадка тип „клетка“ в СОУ „Христо Ботев“, гр. Павел баня, е вече доста амортизирана, за да предлага удобствата, които подобно ново съоръжение би имало. Ето защо считаме, че като курортен град с традиции в спорта, Павел баня има необходимостта да се развива в тази посока, чрез изграждането на една добра материална база.

Третата идея е насочена към туристопотока в град Павел баня. Все повече летовници в нашия град изразяват задоволството си от чудесния храм „Рождество Богородично“, в чийто ремонт Община Павел баня вложи не малко средства. В неформални разговори с гости на града, става дума за необходимостта от малък параклис в централната градска част или в парковото пространство. Това предложение се заражда първо от интереса на туристите да посещават църквата и физическото им неудобство да достигнат до храм „Рождество Богородично“. Един подобен параклис, който да бъде локализиран в близост до балнеоложките центрове, би запълнил това неудобство.

Четвърто. Сред долоподписаните се зароди и въпросът за определяне на място и предоставяне на материали за изграждане с доброволен труд на кът за отдих и почивка по течението на река Тунджа в близост до град Павел баня. Това е една необходимост за всички жители и гости на курорта, имайки предвид добрата практика край съседното село Тъжа. Подобен кът за отдих с беседки, барбекю и налични съоръжения дава възможност за приятно прекарване на летните следобеди край река Тунджа. Местната инициативна група се ангажира с доброволен труд по време на неговото изграждане, ако тази идея бъде поставена в дневния ред на Община Павел баня.

Пето. От известно време наши членове наблюдават добри практики в съседните населени места от областта по отношение на провеждането на занимални с деца от предучилищна и начална училищна възраст.  В тази връзка като поредно наше предложение се зароди идеята за лятна занималня в гр.Павел баня, която да ангажира децата с различни инициативи и дейности. Това може да се случи, като родителите заплащат определена такса. Идеята е децата да придобият нови знания и умения, да се веселят и забавляват, да прекарат лятото заедно и да бъдат ангажирани с различни дейности. Имаме готовност да окажем необходимото съдействие за организиране на такава лятна занималня. Нека  дадем възможност децата от града, както и гости да оползотворят по-успешно свободното си време през лятната ваканция.

Шесто. Готови сме да участваме в  търсенето на решения за запазване и популяризиране на местните традиции и обичаи под различни форми, чрез разнообразяване на културните инициативи и програми в павелбанския край.  Павел баня има уникални традиции, незаличени от модерните изменения в бита и социалната среда. Тези събития трябва да се организират и рекламират с цел, не само печалба, но и запознаване на туристите с народните обичаи и популяризирането им. Това може да стане с актуализация на културния календар на Община Павел баня и привличане на добри практики от съседни общини.

Седмо. Непреодолима нужда за летовниците в Павел баня е необходимостта от таксиметрова кола/коли, която/които да са на разположение срещу заплащане от гостите  на курорта. Считаме, че това е тема, която трябва да бъде част от дневния ред на Общинска администрация и Общински съвет – Павел баня.

Долуподписаните членове на Местната инициативна група декларират съгласието си да участват в реализацията на предложенията си при стартирането на дейностите от страна на Община Павел баня.

Приложено  Ви изпращаме и списък с граждани, които чрез подписа си удостоверяват съгласие и подкрепа относно настоящите предложения.

 

 

 

 

 

 

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram