Казанлъчанка спечели два медала от Купа „Търновска царица“

От 1-ви до 3-ти май във Велико Търново се проведе 18-тата национална индивидуална купа на „България“ – „Търновската царица“ за деца до 14 години. Младите шахматисти се състезаваха в 4-ри категории – до 8, до 10, до 12 и до 14 години, отделно за момчета и момичета. За първа година освен Купа по ускорен шахмат се проведе и Купа по Блиц.
При момичетата до 14 години купата в ускорения шахмат спечели с 5 точки и 9-то място в генералното класиране Лилия Петкова. Втора е Кристина Йорданова от ШК „Казанлък’21“, също с 5 точки (11-то място на старта). Трета е Калина Димитрова с 4,5 т. (15-то място). В „Блица“ първа е казанлъчанката Кристина Йорданова с 5,5 т. (5-то място).  В ускорения шахмат участваха 20 състезателя, а в Блица – 14.  До 12 години в ускорения шахмат първите двама завършиха с еднакъв точков актив – по 7,5 т. от 9 възможни. Победител стана Ефим Кан, а втори е Веселин Маркович. Третият Георги Колев е със 7 точки, колкото има и четвъртия – Николай Дренчев /синът на гм Петър Дренчев от Казанлък/.
Турнирите се проведоха в 9 кръга по Швейцарска система, с контрола на игра по 20 минути на състезател в ускорения шахмат и по 5 минути на състезател в Блиц надпреварата. Състезанията до 12 и 14 години са валидни и за международен и български рейтинг, съответно по ускорен шахмат и по Блиц. Организатори на големия шахматен празник са ШК „Етър“ Велико Търново, Община Велико Търново и Българска федерация по шахмат. Организаторите бяха осигурили рекорден награден фонд през настоящата година от 2400 лв. За участниците имаше още много приятни изненади и награди. Предметни награди имаше и за най-малък участник и най-малка участничка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram