Пианиститe на Юлиянова превзеха и конкурса на името на проф.Димитър Ненов

     От 2-3 май 2015 година в град Разград се проведе Национален конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов”, организиран от Община Разград, НЧ „Развитие”-Разград и къща-музей Димитър Ненов-Разград.

Конкурсът „Димитър Ненов” притежава забележителна история, един от най-старите и с утвърдени традиции, клавирни конкурси в България. Благородната цел на този музикален форум е да открива млади, талантливи изпълнители и да съхранява и популяризира творчеството на големия български пианист, композитор, диригент и педагог, професор Димитър Ненов.

На тазгодишното издание на конкурса, в прекрасната Концертна зала на Разградска филхармония ”Проф Димитър Ненов” се представили талантливи млади пианисти от Варна, Разград, Шумен, Пазарджик, Търговище и други градове в България. Конкурсната програма на участниците влючваше задължителни изпълнения на произведения крупна форма, барокова творба и пиеси от Димитър Ненов, а техните изпълнения бяха оценявани от изявени музиканти-пианисти и педагози.

По традиция в конкурсната надпревара се  включили талантливи казанлъшки пианисти от клавирния клас на Елена Юлиянова в ШИ «Емануил Манолов»при НЧ «Искра-1860» и с отличното си представяне на конкурсната сцена, през втора поредна седмица  в коркурсния маратон, вписаха в творческата биография на своя клас седем престижни награди, от които са три Първи и една Специална.

В първа възрастова група за първи път на конкурсната сцена успешно се представи 8-годишна ученичка в ШИ «Емануил Манолов» Йоана Мицева. За изпълнение на конкурсната програма жюрито присъди на малката пианистка Втора награда.

Голям успех във втора възрастова група постигна очарователна и талантлива възпитаничка на Елена Юлиянова, 9-годишна третокласничка от СОУ «Екзарх Антим І», Хелена Калайджиева. В остра конкуренция с по-големи участници във възрастова група, Хелена бесспорно спечели Първа награда.

В трета възрастова група на конкурсната сцена отлично се представи млада пианистка Адриана Узунова, която трябваше да премери своите изпълнителски възможности измежду други участници и с двама много изявени пианисти Ибрахим и Хасан Игнатови. При неприсъдена първа награда в тази възрастова група, Адрина достойно раздели трето място с един от талантливи шуменските пианисти.

Най-тежка конкуренция на конкурса беше в четвъта възрастова група, където участвали много силни и утвърдени пианисти от Пазарджик, Шумен, Разград и Казанлък и, със сигурност, жюрито беше много затруднено да определи победителите.  Бесспорен, голям успех в тази възрастова група за казанлъшките таланти на Елена Юлиянова. Първа награда завоюва 15-годишна блестяща пианистка Александра Симеонова, а с втора награда жюрито отличи изпълнение на 14-годишен Златомир Трифонов, който беше и най-малък участник в тази възрастова група. Алксандра и Златомир от детските години се обучават в ШИ «Емануил Манолов» при НЧ «Искра» и са отлични ученици в музикалните паралелки в СОУ «Екзарх Антим І».

Най-високите оценки и суперлативи на специалисти и ценители на клавирното изкуство спечелили за изключително музикално и виртуозно изпълнение на конкурсната сцена участници в категория клавирно дуо- Алексадра Бошнакова и Златомир Трифонов, спечелили Първа награда в тази категория.

Всички възпитаници на Елена Юлиянова-носители на Първи нагроди, бяха поканени за участие в Заключителния концерт на победителите.

На тържествена церемония по награждаване на Лауреатите Специална награда на Народно Читалище «Развитие-1869» град Разград за високи педагогически постижения, единствена такава на конкурса, беше връчена на клавирния педагог от град Казанлък г-жа Елена Юлиянова.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram