Културният афиш на Стара Загора 4-10 май

КУЛТУРЕН АФИШ 4 – 10 май 2015 г.
4 май (понеделник)

„Пин – приключения” – спектакъл на детска театрална школа към Държавен куклен театър – Стара Загора
Вход свободен.
19.00 ч. Куклен театър

5 май (вторник)

„Весел, зелен Гергьовден” – празнично веселие
18.00 ч. пред НЧ „Кольо Ганчев – 1940”, гр. Стара Загора
„Зелен, зелен Гергьовден” – празнично веселие, със специалното участие на Ансамбъл „Загоре”
18.30 ч. площад, с. Хрищени

Оперен концерт
18.00 ч. зала първи етаж, Регионална библиотека „Захарий Княжески”

ФАНТОМИТЕ НА МЮЗИКЪЛА
Концерт-спектакъл със специалното участие на Милица Гладнишка и Весела Морова
Диригент: Любомир Денев – гост
Режисьор: Георги Динев
Солисти, хор, балет на старозагорска опера
19.00 ч. Оперен театър

„Епопея на забравените”
Гостува ДТ „Стефан Киров” – гр. Сливен
19.00 ч. Куклен театър

6 май (сряда)
„Гергьовден” – музикално – танцов спектакъл, с участието на АНТП „Зорница” и ДТС „Зорничка” при НЧ „Св. св. Климент Охридски 1858”
11.00 ч. парк „Александър Стамболийски”
„Зелен, зелен Гергьовден” – празник на село Могила
11.00 ч. Водосвет – Свщн. Петър Радев – представител на Църковното настоятелство при новосроящия са храм „Свети Горги”, с. Могила
11.30 ч. Празничен поздрав от Клуб за български народни танци „Тракийци”

7 май (четвъртък)

Честване на 85 години от рождението на Пеньо Пенев и 175 години от рождението на Хаджи Димитър и Стефан Караджа
11.00 ч. НЧ „Пробуда 1928 г.”, с. Сулица
„Лицето на войната” веществено и фото-документалната изложба, посветена на 70-годишнината от края на Втората световна война. Изложбата е организирана от Регионален исторически музей – Стара Загора, Национално дружество „Традиция” – Стара Загора и СНЦ „Приятели на старозагорския исторически музей”, с подкрепата на Министерството на културата и Община Стара Загора. Чрез изложените снимки, документи, униформи, снаряжение, ордени и медали изложбата разказва за приносът на населението от територията на 8-ма пехотна Тунджанска дивизионна област за победата над Германия и нейните съюзници. Специално внимание е отделено на участието на старозагорци в българското управление на Беломорска Тракия и защитата на родното небе в периода 1943 – 1944 г. Бойните действия на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия по фронтовете на Югославия и Унгария дават незабравими примери на войнска храброст и обогатяват съкровищницата на българското бойно изкуство. В заключителния етап на войната Тунджанци достигат подножието на Австрийските Алпи като овладяват 65 населени места, ускорявайки освобождаването на народите от Централна Европа.
17.30 ч. ІV-то експозиционно ниво, Регионален исторически музей – Стара Загора.
Международната изложба София Комикс Експо 2014 гостува в Стара Загора. Представяне на селекцията „Близки и различни” – комиксите на България и Сърбия. Куратори Румен Чаушев и Петър Станимиров за България и Марко Стоянович за Сърбия.
Среща с авторите на „Българският буквар. 200 години в първи клас” (Изд. Просвета, 2015). Книгата ще представи Димитър Трайчев.
Това издание събира по уникален начин най-интересните български буквари от 1824 до 2014 г. Освен върху текстовете на именити български писатели авторите Антон Стайков и Свобода Цекова насочват вниманието върху илюстрациите на над 50 емблематични за българското изкуство художници, от които може да се научи много за живота на българските деца. За подготовката на уникалното издание авторите са открили и описали 130 буквара, издадени през последните два века, с повече от 340 преиздания.Писателят Георги Господинов пише за изданието, че това е стегнат и точен визуален прочит на букварите през различните десетилетия от Берон до днес, през промените в изображение и текст, през почерците на съставители и художници. Тази книга може да бъде четена като енциклопедия, албум и забавно четиво.Според Марин Бодаков пред нас е най-съкровената история на България от последните две столетия: историята на българския буквар. С книгата „Българският буквар. 200 години в първи клас“ издателство „Просвета“ отбелязва 70 години от създаването си.
Прожекция на документалния филм „Вълшебното огледало на Любен Зидаров”, 2014, 80 мин. Разговор със създателите му.
„Вълшебното огледало на Любен Зидаров“ е документален филм за художника илюстратор Любен Зидаров, който проследява дългата кариера на твореца, започнала през 40-те години на XX век и продължаваща успешно и през второто десетилетие на XXI век.Едва ли има автор, който да е повлиял повече за формирането на визуалната книжна култура на четящите хора от всички възрасти в продължение на повече от шест десетилетия, особено на децата. Той е един от малкото български художници, които с чиста съвест можем да наречем европейски. Колкото повече се вглеждаме в неговото творчество, толкова представите ни за него се променят и обогатяват. Продукцията е на студио „Гекон“ (Сотир Гелев и Пенко Гелев), с режисьор Мария Николова и оператор Войчех Тодоров. Сценаристи са Мария Николова и Антон Стайков.Мария Серафимова Николова започва да се занимава с кино като монтажист на игрални и документални филми. Тя е един от авторите на телевизионните поредици „Приказки за физиката“, „Приказки за астрономията“ и „Добър ден, господин Жасмин“, в които е сценарист и режисьор. През 2012 г. режисира късометражния игрален филм „Жълто куче“. „Вълшебното огледало на Любен Зидаров“ е първият ѝ документален филм.
17.30 ч. фоайе и зала първи етаж на Регионална библиотека „Захарий Княжески”

9 май (събота)

„Ден на Европа” – празнична програма и парад на знамената на страните членски на Европейския съюз
10.30 ч. парк „Пети октомври”

Честване на 70 години от края на Втората световна война
12.30 ч. Паметник на Съветския войн, парк Аязмо
Заключителен етап на конкурса за детска и популярна песен „Вашият шанс е песента”
12.30 ч. зала, НЧ „Св. св. Климент Охридски 1858”

„Фолклорна плетеница” – 5 години Фолклорно танцов клуб „Чипница” и 40 години творческа дейност на Христо Шейтанов
19.00 Дом на културата
10 май (неделя)

Откриване на паметна плоча на загиналите в Балканската война, Първа световна война и 84 години от създаването на читалище „Кирил и Методий 1931 год.”
10.00 ч. площад, с. Елхово

„Храбрият шивач” – спектакъл на Държавен куклен театър Стара Загора
11.00 ч. Куклен театър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram