Европарите „замразени“, Общината тегли кредити за проекти по ОПОС

Правителството на своя глава „замразило” плащанията на европарите по проекти на ОПОС. Община Казанлък продължава да тегли кредити и да удължава срока им, за да имитира изпълнение. Лъжат ли в синхрон Правителство и Община, за да се задържат на власт?

 

Българските власти признаха, че Европейската комисия е възстановила на България само 220 млн.евро по старата Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС). Това става ясно от отговор до БГНЕС от кабинета на вицепремиера по европейските фондове Томислав Дончев.

От отговора става ясно още, че на практика правителството само е „замразило“ възстановяването на средствата по ОПОС от бюджета на ЕС към държавния бюджет, посочва БГНЕС.

От УО на ОПОС твърдят пред БГНЕС, че плащанията към общините продължават, но със средства от държавния бюджет.

Какво се случва в Община Казанлък?

За да продължи линията на саморекламиране колко много администрацията работи по проекти се налага да се теглят кредити. Само тази година новият дълг е в размер на 3 803 064 лева. Това е само за един проект по ОПОС.

Плащанията през 2015 г. за погасяване на главницата, пак само по ОПОС, са 1 613 104 лева.

В края на декември тази година дългът на Община Казанлък по заеми заради ОПОС ще е 6 074 387 лева.

Отделно от това Общината търпи и корекции /глоби/ по неизпълнени ангажименти по проектите на тази програма. Никой не е в състояние, обаче, да разбере какъв е техният размер. Кметът мълчи по темата, а миналата година по това време ексминистърът на околната среда и водите, Искра Михайлова загатна за 1,5 млн.лева  корекция.

С две думи Общината не получава европейски пари, за да изпълнява  проектите, а тегли кредити. Последно по един от тях поиска от Общинския съвет да гласува удължаване на срока му.

 

Макар и да не се споменава в отговора до БГНЕС на УО на ОПОС, забавянето на изпращането на сертификатите за възстановяването на разходите, може да е свързано и с продължаващи проблеми по контрола и управлението на европрограмата.

БГНЕС припомня, че финансирането на проектите с пари от бюджета, независимо, че Брюксел очевидно е забавил възстановяване на средства, се осъществява, тъй като в края на 2015 г. всички строителни дейности трябва да са финализирани. Годината и половина след началото на новия програмен период, България продължава да не е с одобрена от ЕК Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. Причината – упорството на управляващите да не приемат искането на Брюксел получател на средствата за ремонт на водопреносната и канализационна мрежа да не бъдат общините, както беше досега, а ВиК-дружествата, напомня БГНЕС.

DSC_0112-Medium-380x202

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram