Оставиха в ареста телефонен измамник

По искане на Районна прокуратура-Казанлък съдът определи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Иван И., на 28 г., от гр. Ветово, обл. Русе, привлечен като обвиняем за това, че при условията на опасен рецидив е възбудил и поддържал заблуждение у друго лице и с това е причинил имотна вреда – престъпление по 211, предл. трето във връзка с чл.209, ал.1 във връзка с чл.29 ал.1 във връзка  с чл.20 ал.2 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс.

До момента е установено, че на 21 април 2016 г. в гр. Казанлък, в съучастие с неустановени лица и в изпълнение на предварително разпределение на ролите, Иван И. се е представил пред 72-годишна жена от гр. Казанлък, че е упълномощен от собственик на фирма, да се свържe с нея по телефона. Причината била, че неин познат, служител в същата фирма, е запазил радиатори от Германия за детски ясли в гр. Пловдив. В тази връзка жената до половин час трябвало да плати сума от 3000 лв. за закупуването им. На същата дата пострадалата предала на съучастник в схемата сумата от 1 000 лева.

Под ръководството на Районна прокуратура-Казанлък до момента са извършени разпити на свидетели, събрани са писмени доказателства, назначени са експертизи и др.

Съдът прецени, че се касае за висока степен на обществена опасност на деянието и на извършителя му- рецидивист, престъпление е тежко умишлено, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода” повече от 5 г., и че съществува реална опасност лицето да се укрие от органите на разследването, както и да извърши друго престъпление, ако спрямо него бъде взета по – лека мярка за неотклонение.

Определението на Районен съд – Казанлък подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Стара Загора.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram