Община Казанлък обърна гръб на „KOPRINKA OPEN AIR“

Едно от големите имена на DJ-ската клубна сцена в България и организатор на „Koprinka Open Air“ в последните години, DJ Versus /Даниел Генчев/ възрупта в социалните мрежи след поредният отказ на Община Казанлък да разреши провеждането на музикалният фестивал през тази година.
Ето как изглежда и пълният текст на DJ Versus:

Често чувам обвинения към нас диджеите и промоутърите за дереджето на българската сцена, сравнена с околните балкански държави. Да, Румъния си имат Sunwaves, провеждан в гъсто-населен черноморски курорт, имат и доста други фестивали. Сърбите си имат EXIT, провеждан в паметник на културата – замък в Нови Сад. Музиката от тези мащабни открити събития се чува не само в населените места, а и в околните такива. Ние пък си имаме Валери Симеонов, който провали развлекателния шоу бизнес два поредни сезона на българското черноморие и организаторите на фестивали естествено се отказаха от амбициите си там и не само, защото тенденцията е неблагоприятна навсякъде. Без да ги слагам под общ знаменател, мисля, че ние си имаме доста общинари, чиято заплатка просто кротко си тече, дните си минават – защо да се напрягат хората да развиват културно общините си, по едно хорце и сладка халтурка с Тони Димитрова за празника на града са напълно достатъчни за цяла година – бабите доволни, продавачите на кебапчета също, гурливо циганче смуче захарно петле, а младите – тях кучета ги яли – кой към Лондон, кой към Берлин, кой към Румъния, кой към Сърбия. Смешното в цялата тази трагедия е, че с нашите събития вършим тяхната работа, и вместо да гледат как да се внедрят в организацията, партито да мине под техен патронаж и това да им донесе наготово свършена от нас работа, да го напишат после като постижение в годишния културен доклад, пък и после да гласуваме за тях не на последно място… то тези хора ни спират!? WTF?! 
Пиша този пост във връзка с поредния отказ на Община Казанлък да ни даде разрешение за провеждане на традиционния ни „KOPRINKA OPEN AIR“ на брега на язовир Копринка. Писмото е абсолютно същото, каквото получихме и предната нулева за партито година, единствено е сменена датата – никой не се е замислил дори над внесената от нас молба. Не и толкоз. На брега на язовира не живее никой, няма на кого да пречим, озвучителната техника, която инсталираме е около 15KW, каквато на изброените фестивали слагат долу горе за DJ мониторна линия. Най-близкото населено място е село Копринка и е проверено – там музика от партито не се чува, но и да се чува, ще ни изтраят за една вечер в името на новото, на модерното, на младото. Обосновката на кметицата на Казанлък е скалъпена, защото преди да започнат да ни отказват, партито се провеждаше 5-6 години и никога не сме имали оплаквания от който и да било, дори са ни помагали – парадоксално! Кметът на Копринка, който е споменат в писмото не е против събитието и е личен приятел на партньорите ни в организационния комитет – няма как и от него да има оплакване. Община Казанлък буквално си съставя мотив, за да ни попречи за поредна година да проведем придобилият вече традиционен статут KOPRINKA OPEN AIR. 
Румънците и сърбите ще ги стигнем точно тогава, когато тази администрация с унаследен комунистически дух не излезе в пенсия, не падне от власт и на нейно място дойдат млади хора от нашето поколение, които знаят, че един музикален фестивал носи на общината приходи и популярност. Ще ги стигнем тогава, когато общинарите започнат да мислят как да задържат младите хора, които са бъдещето, а не бабите, които искат да спят спокойно 365 дни в годината. 
Драги фенове на електронната музика – виждате ли защо положението на сцената ни е такова? Кой нормален организатор ще тръгне да се бори с общински вятърни мелници, в чиито възпитание и светоусещане е дълбоко заложен комунизмът? Никой. 
Напред към Халкидики, Мамая и Нови Сад!

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram