Кандидатките за Царица Роза във фотосесия под надгробен паметник

Появиха се първите снимки на тазгодишните кандидатки за Царица Роза. Те са изложени по традиция на витрината на ул.“Искра“№4, където ще бъдат разглеждани и одумвани, пак по традиция, до избора на царицата, а и после.

Първите реакции на казанлъчани, обаче, са на потрес, видя репортер на Пресс ТВ.

Момичетата от фотосите са позиционирани на тъмен, почти черен фон от клони и листа. В червени потничета, снимани пред разлистен клонак, а общата им снимка е върху гроба под Тюрбето до Тракийската гробница.

Тюрбето, всъщност, е надгробен паметник, поставен върху турска семейна гробница, строена през 15 век, според историците.

Въображението на фотографа е стигнало само дотолкова, че да съчетае мрачния черен фон с агресивния червен цвят на потниците на красивите девойки, и очевидно това не е направило впечатление на организаторите на конкурса от община Казанлък. Конкурс, очакван от жителите на столицата на розите, въплъщаващ младостта, свежестта и виталността, далеч нямащи общо със съчетанието на цветовете на войната – червеният и черният, още по-малко подходящ е изборът на място, каквото е мястото под надгробния паметник – Тюрбето, та макар и културен паметник, факт, познаван от малцина нашенци.

Очарователните претендентки за трона на царицата заслужават ярко и уважително представяне, в унисон с младостта и вдъхновението на непосредствеността, чиито естествени носители са, вместо фотографски експерименти с гробищен адрес и кърски заден план в портретите. Все пак са олицетворение на бъдещето, а заиграването с всякакви символи на отвъдното е гротескно. А от полевия избор на фотосесията на бъдещите царици лъха повече на глух провинциализъм, вместо на несравнимия шик на благородството, както се очаква това именно да излъчва всяка кандидатка за короната.

Момичетата са прекрасни, дали ще бъде засилено или туширано обаянието им, дали ще се извая удачно и без маниерност царственият им образ и ще се стимулира индивидуалността им по дискретния, но въздействащ начин, зависи от свитата на организаторите и способността им да създават естетика, а не бутафория и халтура.

По-възрастни зяпачи коментираха аутфита на участничките с усмивка: „Май червената вълна идва в Казанлък“

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram