Кметът на Розово обявява селото за етнически чисто

Бежанци, бягащи от жесток кръвопролитен конфликт, трябва да напуснат българско село, защото то е с една от „НАЙ-ЧИСТИТЕ ЕТНИЧЕСКИ“ принадлежности.

С тази шокираща формулировка, която по-скоро ни връща към епохата на нацизма и етническите конфликти в бивша Югославия, кметът на село Розово Теодора Георгиева се обръща към кмета на Казанлък Галина Стоянова. Искането е да не се допуснат на територията на селото 17 сирийски бежанци.

Градоначалникът на Казанлък веднага отказва да издаде адресна регистрация на бежанците, съобщава кореспондентът на БГНЕС от града. Отказът е в пълно противоречие на закона, тъй като те са с редовни документи и са били проверени от полицията. Кметицата Стоянова е известна в Казанлък като близка на Цветан Цветанов.

БГНЕС публикува пълния текст от шокиращата докладна:.

„Село Розово е едно от най-чистите от етническа принадлежност села на Община Казанлък. На 24.04.2014 г. на територията на селото бяха настанени 17 сирийски граждани. Това доведе до спонтанна реакция от страна на населението, което събирайки се пред имота, в който са/настанени бежанците, изразиха своя протест и негодувание от факта за новозаселилите се. За кратко време бяха събрани множество подписи от жителите на селото против настаняването на бежанците на територията на нашето село.

Изразявам силно притеснение от факта, че напрежението ще ескалира и последствията ще бъдат крайно непредвидими, както за сирийските бежанци, така и за местното население.

С уважение

Теодора Георгиева

Кмет на с. Розово

Докладната записка е адресирана до г-жа Галина Стоянова, кмет на Казанлък“ /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram