УС на Сдружението на общинските болници в Казанлък: Няма пари, диспансерите колабират!

Спряно е лечението на пациенти с онкозаболявания в някои центрове у нас, това стана ясно на разширено заседание на от УС на Сдружението на общинските болници, проведено в Казанлък. Лекарите вероятно ще протестират, заради липса на заплати.

Протести се очакват до месец, заради невъзможността да бъдат изплатени работните заплати и осигуровките на медицинските специалисти, каза д-р Атанас Атанасов, шеф на лечебното заведение в Нови пазар.

Общините като собственици трябва да реагират и да подкрепят болниците си, надява се д-р Кети Маналова, шеф на казанлъшкия диспансер. Принципалите да вземат отношение към недостатъчния ФРЗ, предвид очакваното повишаване на минималната работна заплата в средата на годината, за това ще настояват управителите на общински болници сдружението чрез Националното сдружение на Общините в България.

На срещата в Казанлък управители на общински болници решиха да депозират искова молба пред Административния съд за отмяната на Методиката на НЗОК за обезпечаването на клиничните пътеки, което е крайно недостатъчно и вече са създадени листи с чакащи пациенти на много места у нас, посочи д-р Неделчо Тотев, председател на УС.

Повече подробности очаквайте в емисия „Новини“ на Пресс тв от 18:15 ч.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram