Тридесет и пет бежанци от Украйна се заселиха в Гурково

Само за месец тридесет и пет бежанци от Украйна се заселиха в град Гурково, където потърсиха закрила от ужаса на войната. Това обяви за БТА бизнесменът Кольо Атанасов, който е потомък на бесарабски българи.
В началото на месец март кметът на Гурково Стоян Бонев и бизнесменът, обявиха, че старопланинският град може да приеме бежанци от Украйна, да им осигури квартири и работа. Две от семействата са с по четири деца, най-малкото от тях е на едва девет месеца. Сред пристигналите има и хора, които няма нито копейка. По-голяма част от мъжете са с едно, две или три висши образования, половината от тях говорят български език. Сред тях има инженери, има и университетски преподавател. Всички преселници са настанени на квартири в град Гурково, а бизнесменът се грижи да им осигури и прехраната. Частот децата посещават детската градина. До края на месеца се очакват да пристигнат и други семейства. По думите на Кольо Атанасов съществуват три проблема – това е дългосрочен статут, даване право на работа и бързо издаване на виза. Според него те могат да бъдат решени само със законодателна промяна.
Проблемите днес бяха дискутирани на работна среща в общината заедно с кмета на Гурково и депутата от парламента на Украйна
Антон Кисе.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram