Старозагорската опера протестира символично

От днес целият колектив на Държавна опера-Стара Загора е в символичен протест – със сини ленти. Конкретният повод е устното разпореждане от Министерството на културата – да бъдат изплатени само 50% от заплатите за месец април на колектива на операта. Преди спектакъла на „Севилският бръснар“ тази вечер на сцената на Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив ще бъде прочетено обръщение, в което се казва:“ Протестът ни е ПРОТИВ-унижаването на българския артист с методики на отчитане и заплащане на труда и таланта му. Простетът ни е и ЗА – достойното настояще и по-доброто бъдеще на операта и класическата музика, които са част от славата на България.“
Колективът на Операта ще се обърне към публиката и преди началото на Празничния концерт на ученици от НУМСИ“Христина Морфова“ и оркестъра ни на 30 април от 19 часа. „Няма да спираме репетиции, талантливите деца на музикалното ни училище заслужават да направим заедно един голям и запомнящ се концерт“ – казаха председателите на синдикалните структури в Операта, които днес събраха целия колектив в Оркестрова зала.
От началото на годината спектаклитена Операта са съответно – за януари 8 , за февруари-11, за март-17, за април- 14 и все при пълни салони. Все още не е пристигнала официална информация от МК за предприетите действия след приемането на оставката на директора на Операта Петко Бонев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram