Спешна среща в Казанлък събира директори на болници от страната

Директори на общинските болници се събират в Казанлък, за да съставят общо становище за намаленото финансиране. Директорът на лечебното заведение в Червен бряг доктор Цветан Костадиновкоментира пред „Хоризонт“:

Нарушават се определени права на здравноосигурените пациенти за достъп до болнична помощ, защото тези ограничения неминуемо ще доведат до ограничение на нашите медицински дейности. Ние над този лимит ще бъдем принудени или да изчакват пациентите, или да бъдат връщани да търсят други болници.

Вчера зам.-председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Емил Райнов обяви, че в здравните заведения се формират листи на чакащи пациенти заради въведените лимити на финансиране. Д-р Десислав Тасков, който работи в онкоболницата във Варна, съобщи, че на болните вече не се дават обезболяващи, отказва се и химиотерапия, тъй като лимитите са били изчерпани до 15-и април.

Според кмета на Карлово доктор Емил Кабаиванов лимитите ще доведат до напускане на специалисти и влошаване на качеството на здравната грижа. Той предложи:

Първо, държавата трябва да почне да си прави вноските за ученици, студенти и държавни служители на 100 процента и тогава да натиска бизнеса, че той не си правел вноските, и само ако няма друга възможност, трябва да се помисли за плавно увеличаване на вноските.

Становището на здравното министерство ще стане ясно следобед, след заседание на Висшия медицински съвет.

По неофициална информация срещата трябва да започне в 13:30 часа.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram