Арсенал сред най-безопасните от този сектор предприятия в Европа

Тези заводи произвеждат взривни вещества, барути, боеприпаси, стрелково въоръжение, все неща, които убиват хора. Инцидентите в България на практика не са много на фона на тенденцията в чужбина. Това не се случва само у нас, а навсякъде по света. Това коментира в интервю за „Монитор“ Полк. Валентин Радев, зам.-председател на комисията по отбрана в НС и председател на Сдружение на специалистите по боеприпаси в България.

„Конкретно в дружеството „Арсенал” сега заетите са над 6000. Няма друго толкова голямо промишлено предприятие в държавата. И ако направим съотношение на база статиката през годините – инцидентите там на глава от работещите са най-малко. Излиза дори, че това предприятие работи най-безопасно в сравнение с другите предприятия от тази индустрия в България, района, че даже може да обобщим и в Европа. Там и проверките са доста зачестили. Спомням си през 2011 г. в рамките на предишния кабинет „Борисов” имаше взривове, защото сегашният инцидент не е такъв, и тогава направихме масирани проверки по разпореждане на премиера. И не само тогава. Само преди две седмици служба КОС е направила проверка и в завода в Мъглиж, който е един от заводите на „Арсенал”. И ако е установено някакво отклонение от правилата, са били дадени и предписания. А в тези предприятия правилата се спазват, операциите са разписани буквално на стената до работното място, всяка сутрин се правят инструктажи.

– Според мен има три причини, които най-вероятно може да са довели до инцидента – или неспазване на предписана технология, или неспазване на правила за безопасност, или са правили нещо ново, което не е правено досега. За жалост обаче си отидоха двама много добри специалисти и дългогодишни работници в „Арсенал” – Казанлък. Изказах вече съболезнования на близките и колегите им. Ръководството изгуби двама много кадърни експерти. Единият от тях е завършил Ленинградския технологичен институт, където преди следваха всички наши добри специалисти по въоръжение и боеприпаси. Веднага след инцидента говорих с началника на отбраната ген. Константин Попов и той ме увери, че има готовност веднага, ако се наложи, безпилотни летателни апарати да прелетят, да видят, да заснемат. За щастие в случая не се наложи. Тоест армията и пожарната бяха в готовност. Но тези предприятия си имат и собствени сили и средства, включително и пожарна, за да реагират сами и те го правят. Точно, защото са високорискови. А като говорим и за опасностите – няма никаква опасност от обгазяване. Дори и взривове да имаше, а в случая става въпрос за пожар със запалване на барути. Така че инцидентът там не води до никакво обгазяване, хората не трябва да се притесняват.“

Интервюто на полк. Радев в Монитор

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram