Скандално! Строят жилищна кооперация в църква, Общината преотрежда площта „на тъмно“

В залата на информацонния център на Община Казанлък е залепено следното съобщение:

11180594_837196289662994_79238378_o

При наша проверка установихме, че кв.184 е този, в който се намира църквата „Свети Йоан Предтеча” /зад пощата/. От съобщението става ясно, че може би част от църковния имот, който се води „За църква и озеленяване“, ще бъде преотреден за „Жилищно строителство“.
Очевидно с такова строителство Българската православна църква /БПЦ/ няма как да се занимава, та най-вероятно ще продаде на частно лице частта.
Да видим какво казва ЗУТ за озеленените и залесени площи:

Съгласно чл.61 ал(3) част от имот, предвиден за озеленяване се нарича „озеленена площ“ и се счита за допълващ зелената система на града.

Чл. 30 от Наредба № 2 за опазване на околната среда и озеленените площи и дълготрайната дървесна и храстова растителност на териотрията на Община Казанлък, приета с Решение №998 от 30.06.2014 г.: казва:
„Направление „Озеленяване“ към Общинското предприятие „Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“ води публичен регистър на всички озеленени площи и на дълготрайната декоративна растителност и на дърветата с историческо значение на територията на Община Казанлък.“

Чл.62(а) от Закона за устройство на територията /ЗУТ/ е изключително забранителен и ограничаващ откъм промяна на отреждането на озелените площи с такива за строителство.

В алинея 1 се забранява да се променят такива, които са реализирани като зелени.

В алинея 2 се забранява тези, които не са реализирани да се използват за друго, освен за елементи на техническата инфраструктура или специални обекти за отбрана и сигурност.

За последните се дава само след обществено обсъждане по реда на чл.127 от Общинския съвет, прието с мнозинство от две трети от общия брой на съветниците.

По този пореден скандален случай напират много въпроси.

Кога е проведено това обществено обсъждане?, Кога е уведомен Общински съвет Казанлък?, Има ли регистър на озеленените площи? В тази връзка е добре да зададем и други въпроси на казанлъшката кметица:

Ако имотите на църквата са толкова в излишък, та тя ги продава, защо беше подарен имот в града за нова църква и докъде са процедурите по построяването на тази църква?

Има ли одобрен ПУП, одобрен проект за църква и въобще каква е съдбата на този имот?

Или процесите на разпродаване на имущество от общината са необратими и даже Общината подпомага църквата в същото?

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram