Над 50 събития и повече от 100 дарени книги в Маратона на четенето, организиран от ОБ „Искра“

На 27 април завърши Маратонът на четенето, организиран от ОБ „Искра“ и тази година, за пореден път, от началото на националната кампания „Четяща България“ през вече далечната 2006 година.

Кампанията си постави за цел да популяризира книгата като основен фактор за духовното развитие на личността и да възвърне интереса към четенето.

Традиционно в програмата на ОБ „Искра” се включват инициативи от „Празници на детската книга и изкуствата за деца” и от „Маратон на четенето”.
В Детско-юношески отдел и във филиалите на библиотеката се организираха витрини, посветени на годишнини на бележити детски писатели, четене на любими детски произведения, творчески ателиета, изложби, спектакли.Детско-юношеският отдел организира  Празник на буквите „Вече съм грамотен” за първокласниците от общината- 458 деца, учители и родители се радваха заедно на наученото от децата и на програмата, подготвена за техния специален ден. Всички получиха специални грамоти и си направиха снимки за спомен с Буратино и Малвина.

Библиотекари и доброволци посетиха 5 детски градини с „Вълшебното куфарче” на библиотеката, разказаха интересни истории за книгите, организираха четене на любими детски книжки.

2 април –Международният ден на детската книга беше отбелязан с презентацията  „Великият датски вълшебник“ и изложбите: по проект „Аз обичам да чета, аз обичам да мечтая” и от книги на български автори, вписани в Почетния списък на носителите на наградата на името на Х. К. Андерсен. На новия вид четене, това в интернет, беше посветена кампанията за безопасно ползване на интернет „Внимание! Общувай безопасно в мрежата”, която ще продължи и през месец май. Вълнуващи за децата бяха срещите с детските писателки Мария Донева и Валентина Димова.
В „Маратон на четенето” се включиха и отделите „Заемна за възрастни”, „Изкуство” и „Краезнание” с цикъл културни събития, витрини и изложби. Ще се организират литературни срещи с поета  и писатели от града и страната.

От 2 до 27 април интерес у гражданите будеше изложбата „Какво са чели казанлъчани в началото на XX век”.

Незабравима за автора и съгражданите ще остане срещата  с проф. д-р Петко Ст. Петков и представяне на неговата „Книга за върховете Свети Никола и Шипка”, съорганизирана с НПМ „Шипка- Бузлуджа “ и ИМ „Искра“.

И както се полага- срещи имаше и с литературен характер. Пред казанлъшка публика представиха творчеството си Ивелина Радионова, Мария Донева и нашата съгражданка Ангелина Александрова.

През дните на кампанията се публикуваха и материали във фейсбук: „Любопитно за книги, писатели, библиотеки”, „Прочетете днес на децата си”, „Преоткрийте забравен шедьовър”.

Общо организирани събития за публика, деца и възрастни- 53, с обща численост на посещенията 2396.

Дарени книги през кампанията 114 броя на стойност 1011 лв. Изявени дарители – издателска къща МаК чрез ФГББ, Петко Петков, Йорданка Трополова, Веселин Шивачев, Валентина Димова, Ивелина Никова /Радионова/, Иглика Дионисиева, Вили Тодоров, Николай Димитров и др.

Културният шум около четенето активира и интереса към библиотеката като институция. През месец април в библиотеката се записаха 152 нови читатели, 41 от тях деца.

Можем да кажем- мисията на кампанията е изпълнена. Заедно извървяхме пътя на хората към книгите, показахме, че четящите хора могат да се обединяват около каузата на знанието и запазването на интелектуалните ценности, така необходими за един народ, за да се съхрани и върви напред.

Общинска библиотека „Искра“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram