Ансамбълът за народни песни и танци „Искра” гостува в дома за възрастни хора „Маргарита Асебо”

По повод Лазаровден и Цветница Ансамбъл „Искра“ гостува на хората от Дома „Маргарита Асебо“ в Казанлък със специална фолклорна програма. Ръководителят Цветан Цочев пожела здраве и добро да спохожда домуващите. Къща, в която на този ден са влезли лазарки, се счита за благословена и щастлива, така както пожелават лазарките с песните си.

С празнично вълнение възрастните хора посрещнаха и дариха с дребни подаръци и яйца красивите девойки в народни носии. В миналото именно Лазаровден бил денят, в който момците искали ръката на своята любима. Считало се също, че ако някоя девойка не е лазарувала, няма никога да се омъжи, затова този ритуал бил задължителен за всички млади жени.

Днес се берат върбови клонки, с които се украсяват входните врати на къщите за Цветница. Младите девойки берат и цветята, от които ще си оплетат утре венците. Момичетата се събират в дома на една от тях и се приготвят в празнични дрехи, украсени с цветя и клончета. След това тръгват от къща на къща пеят песни и благославят за здраве и добра реколта. Днес съхранената лазарска обредност не е толкова популярна, но със сигурност на следващия ден, Цветница, ще окичим вратите на домовете си с върбова клонка и ще вдигнем наздравица за именниците с поетични имена. Весели празници, пожелава Читалище „Искра“!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram