Прокуратурата потвърди: Областната Микова е извършила престъпление

Данни за извършено престъпление от областният управител на Стара Загора Гергана Микова е установила районната прокуратура преди две години. Наказателно преследване  срещу нея обаче не е възбудено, поради изтекла давност.

През 2006г. Микова е извършила документно престъпление, попълвайки неверни данни за себе си, за да придобие апетитно общинско жилище на занижена цена.

След сигнал до местното обвинение и проверка от прокурор през 2016г. става ясно, че сегашната областна управителка наистина е излъгала, което е престъпление по чл.313 ал.1 от Наказателния кодекс. То се наказва с лишаване от свобода до три години.

Година по-късно, през май 2017г., въпреки това Микова е назначена за областен управител. Макар че още през февруари 2016г. има подаден сигнал до главния прокурор, а в края на 2015г. да е сезирана парламентарната комисия за борба с корупцията.

Властта неглижира сигналите, а е регионалният координатор на НФСБ в Стара Загора и местното протеже на вицепремиера Валери Симеонов – Микова, заема поста на губернатор.

Екипът на Пресс ТВ разкри в свое разследване как тя не е била крайно нуждаеща се, когато е купила общински апартамент през 2006г. Напротив – била е омъжена за състоятелен предприемач и е притежавала още няколко имота. Но за да придобие само за 36 000 лева жилище от 67 кв. м на привлекателно място в Стара Загора, Микова е попълнила документ с невярно съдържание, като е скрила от общинските власти реалния си статус.

Пресс ТВ сезира прокуратурата преди около месец, а в прокурорско постановление по преписка №846-2018г. от 25 април 2018г. прокурор Митко Игнатов от Окръжна прокуратура, Стара Загора потвърждава, че има данни за извършено престъпление от Микова, но преследвателната давност е 5 години и е изтекла още през 2011г., което е пречка срещу нея да се възбуди наказателно преследване.

Единствено главният прокурор може да възобнови воденото досъдебно производство по чл.313 ал.1 от НК.

Въпросите остават: как кабинетът на Бойко Борисов назначава за областен управител човек с потвърдено от прокуратурата извършено престъпление и къде е моралът на г-жа Микова, която продължава да заема поста?

За отговори на въпросите на ход са политиците и гражданите.

Патриотарите се хванаха за гушите след истината за областния управител на Стара Загора!

Прокуратурата опъна чадър над областната Микова?

Как областната Микова купи незаконно, но изгодно общински апартамент в Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram