Д-р Косьо Зарев: Общината няма да се справи с поддръжката на гробниците

По повод на новината от миналата сряда, че държавата предоставя тракийските гробници на Община Казанлък, публикуваме едно блиц-интервю на Десислава Петкова с бившия и дългогодишен директор на Исторически музей „Искра“ в Казанлък, д-р Косьо Зарев.

 

Г-н Зарев, сега, когато държавата предостави тракийските гробници на общината, ще може ли Община Казанлък да се справи с поддържането и стопанисването им?

 -Би могла да се справи при положение, че музеят има големи приходи. Към момента оригиналът на Тракийската гробница се нуждае от основна реконструкция на покрива. Сега разбрах, че Министерството на културата е дало на музея петцифрена сума за излагането на експонатите ни в Лувъра и ако я използват рационално, могат да г оправят. То това е най-голямата болка-покрива.

Платили са на музея за участието на тракийските експонати в Лувъра?

-Да, да. Така каза моят заместник /бел.ред.настоящият директор на музея/. Това е нож с две остриета. От една страна е добре за плановете, които имат музетя и Общината. От друга страна трябва да имат пари винаги, защото гробниците са много. Те сега ще приемат шест гробници, но трите са големи. „Арсеналка“, „Хелвеция“ и  другата голяма, която миналата година я започнахме.

 

Добре, но досега минитерството даваше пари и пак не можехме да ги поддържаме, сега как ще стане?

-Не знам. Просто задачата е много тежка. Навремето, когато музеят беше държавна собственост, аз бях против да стане общински. И обясних тогава на един кмет-генерал, че с ремонт на покрива и някои други ремонти по сградата, музеят няма да може да се справи с финансирането на поддръжката и така и стана.

 Чуйте интервюто на Десислава Петкова с бившия и дългогодишен директор на Исторически музей „Искра“ в Казанлък, д-р Косьо Зарев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram