Юбилейна изложба за 120-годишнината от рождението на Иван Пенков

120-годишнината от рождението на художника Иван Пенков ще бъде отбелязана с юбилейна изложба в Казанлък. В залата за временни изложби на Художествената галерия на 26 април, сряда, от 18 часа, ще бъде открита експозиция с пейзажи, натюрморти, портрети и рисунки на родения в Казанлък художник.

Една от най-значимите фигури в българското изкуство на 20-ти век, Иван Пенков създава мащабно и многообразно творчество, като работи в различни техники и жанрове. Името му стои редом с имената на Иван Милев, Владимир Димитров – Майстора, Сирак Скитник, Дечко Узунов… Той е сред основните представители на известното със своите нововъведения движение Родно изкуство в България през 20-те години. Рядък тип творец в българската култура, многоизмерна творческа личност, Иван Пенков е художник, чиито заслуги към българското приложно монументално изкуство, към сценографията и преподаването на тези дисциплини в Художествената академия са високо ценени и днес.

Настоящата изложба се вписва като продължаващо уважение към таланта, творчеството и духовния аристократизъм на художника и човека Иван Пенков – 120 години след неговото рождение.

Изложбата ще бъде открита от Надежда Янакиева, изкуствовед, уредник в СГХГ.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram