Стара Загора е сред финалистите в конкурса „Предизвикателство за кметове“ на фондация Блумбърг

Стара Загора е един от 21 града финалисти, борещи се за наградата от 5 млн. долара в конкурса „Предизвикателство за кметове“ на Фондация „Блумбърг“. Отличен е сред 155 града като Флоренция, Барселона, Амстердам, Болоня, наред с големи европейски столици като Лондон, Лисабон, Мадрид, Стокхолм, Атина и Амстердам, съобщи на пресконференция кметът Живко Тодоров.

Той припомни, че идеята е избрана след проведено обсъждане на различни идеи като е избрана най-подходящата за съвременните нужди на града.

Кметът на Стара Загора благодари за иновативната и оригинална идея на екипа с ръководител Румяна Грозева, подготвил идейния проект за кандидатурата. Отговорността и рискът не бяха малки, затова съм удовлетворена и се радвам, че успяхме. Стара Загора има потенциал и се надявам, че ще го докажем, защото няма друга подобна идея сред номинираните в конкурса, уточни Грозева, която е изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора. Според нея, по данни от последните 10 години, само 3 на сто от завършващите образование младежи се връщат и остават в родния град.

В екипа е включен и доц. д-р Алексей Стоев, директор на Института за космически изследвания и технологии, филиал Стара Загора. Идеята е печеливша с това, че предвижда източник на съфинансиране за реализацията ѝ, уточниха от екипа, като акцентираха на това, че към момента не разкриват повече подробности за проекта, тъй като е в процес на развитие и оценка. В него влизат представители на Тракийския университет, Търговско-промишлената палата, ще има и от банковия сектор на по-късен етап.

Стара Загора е оценена от 12-членната независима комисия, съставена от експерти по иновации и градоустройство, професионалисти от частния, обществения и социалния сектор – университетски преподаватели, членове на фондации и неправителствени организации, инвеститори и членове на научни институти от Италия, Холандия, Франция, Германия, Дания, Норвегия, Англия, Португалия и т.н.

Регламентът на конкурса предвижда и още четири награди по 1 млн.лв. за отличените проекти. През месец юни екипът, заедно с кмета Живко Тодоров, ще замине за 4-дневен камп в Берлин, където ще работи заедно с експерти за доразвиване и обработване на идеята.

Продължителността на проекта е 36 месеца. Подготовката му и участието на Община Стара Загора в конкурса не струват нито лев на общинския бюджет. До момента сме спазвали стриктно изискванията за публичност от регламента на конкурса, подчерта още Живко Тодоров.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram