Социалистът Ангел Попов: Няма като Юда да задгърбя Галина Стоянова. Полезни сме си!

Предстои приятелката на социалиста Ангел Попов, Галина Стоянова, да продаде без търг  и изгодно на сина му общинска къща с двор за 80 лв./кв.м 

Ангел Попов,член на БСП и изпълняващ длъжността председател на Общинската организация на Националното движение „Русофили”, оспорва написаното от Пресс ТВ, на 10 април,  че структурата, управлявана от него не е вечеряла тайно с кмета Галина Стоянова и не е заговорничела зад гърба на БСП. Статията бе окачествена от Попов като „груба лъжа”, съдържаща „необосновани твърдения и внушения” и наречена още като „уронваща авторитета на организацията”.  Авторът бил нечестен и непрофесионалист, без морал. От материала било засегнато „цяло едно поколение хора”, тъй като били описани като „белокоси”.

Временният председател на казанлъшките русофили Попов препоръча на журналистите първо да питат, а после да пишат. Той не отрече, че между него и кмета има повече от 20 години приятелство и посочи, че са си взаимно полезни.

Попов разкритикува материала и по-точно, че участва в нерегламентирани отношения като представител на БСП с Галина Стоянова, която е председател на ГЕРБ, Казанлък и отрече да се е включвал в задкулисни договорки с нея. Нямало двойни стандарти в поведението му, според самия него.

„Анонимният автор на статията или ме надценява, приписвайки ми невероятни качества на манипулатор или подценява моята партия /БСП, бел.ред./. Няма такъв, който може да манипулира една цяла партия. От моя дългогодишен опит знам, че който се опита да прави това или застава в ъгъла, или просто си тръгва”, коментира Ангел Попов.

На Велики четвъртък вечеря не е имало в имота на БСП, първият клуб на социалиста в Казанлък, основан от Константин Бозвелиев и бивша печатница, където Георги Кирков е печатал „Работнически вестник”. Галина Стоянова донесла само две бутилки шампанско в рекламен плик на Община Казанлък, а поводът бил, че празнувала 25 години брак, сподели на пресконференция Попов.

Popov godishnina

На спешната среща били обсъждани теми, касаещи честването на Деня на победата, 9 май, и 70-та годишнина от победата над хитлерофашизма.

Обстоятелствено Попов разкри подробности от тази подготовка с участието на кмета, която е член на националното и местно ръководство на НД „Русофили”. На възраженията против статията на Пресс ТВ беше отделено не малко време на пресконференция на русофилите. От подробностите на Попов стана ясно, че кметът носел ползи. Той отрече Общината да е финансирала националния събор на русофилите край язовир Копринка. Нямало отпуснати пари по Културния календар. Бе показана на журналистите фактура и документ за събиране на таксите като опровержение.

Popov documenti

 

В публикуваните официални документи на общинския бюджет три години назад, обаче, се вижда друго. Русофилският събор е проява, включена точно в общинския Културен календар, където се предвиждат средства за обезпечаване на мероприятията.

Така е било последователно през 2012, 2013, 2014 години, планирано е и в проекта за Бюджет 2015, сочат легитимните данни на местната администрация.

 

IMG_0167Ангел Попов за личните си дългогодишни и приятелски отношения с кмета призна: „Галина Стоянова ни е полезна на нас русофилите. Защото има ли нещо по-добро кметът да споделя това, което вършиш ти, а ти по-лесно да си постигаш задачите и целите? Мисля, че би го желала всяка една организация.IMG_0169

Да, приятели сме с Галина Стоянова, не е тайна, никога не съм го отричал, житейските обстоятелства направиха така, че сме приятели повече от 20 години. Трябва ли като Юда да загърбя това, само защото тя е кмет? Не, няма да го направя!”

Паралелно с възраженията на Попов против материала на Пресс ТВ от 10 април т.г., екипът ни откри интересна информация.

Синът на Ангел Попов предстои тези дни да си купи изгодно общински имот. Кметът Галина Стоянова с докладна от 16 април 2015 г., седмица по-късно след неразгласеното рандеву в базата на БСП, предлага на Общинския съвет  да гласува сключването на договор между нея като кмет и купувачът-син  Димитър Ангелов Попов за продажбата на къща.

Общинската къща, върху площ от 400 кв.м на ул.”Ален мак” 15 /зад манастира/, да бъде продадена на Попов-син за 32 000 лева, предлага Стоянова.

Попов-син няма да се явява на търг или конкурс, а директно ще плати и купи имота, ако местният парламент гласува предложението на кмета Стоянова за директната продажба и тази цена.APopov

Процедурата е формално изрядна, защото не се изисква търг по местните наредби. Младши Попов е късметлия, ако сделката се осъществи, на фона на десетките други откази за продажба на общински имоти на наемателите им. В тихия квартал, където е къщата, Общината е преценила, че квадратния метър е добре да се изхарчи срещу 80 лева. За сравнение наскоро Общината продаде 187 кв. м имот-къща с двор, на ул.”Патриарх Евтимий” на търг за 43 000 лева. Цената на кв.метър излиза 229 лева.

Миналата година този имот бе пуснат на търг с начална цена 49 000 лева, но не беше изтъргуван.

45 годишният Попов-младши е преместен от общински апартамент в квартал „Изток” и настанен в общинската къща като казанлъчанин с неотложни жилищни нужди още през 2004 г. Тогава кмет е Стефан Дамянов, а баща му Ангел Попов току-що е назначен на работа в Община Казанлък, това потвърди за Пресс тв самият Ангел Попов.

APopov.1

Най-любопитната част от готвената сега сделка е в отреждането на имота.

От документите се вижда, че въпросната къща се намира между блокове и гаражи. Тя е била отчуждена преди време, за да бъде построена жилищна кооперация. Собствениците й са били възмездени, новото строителството се забавило, а  имотът останал на изживяване. Според запознати първо от Общината там били настанени други хора, но през 2004 г. били помолени да напуснат, за да започне да я обитава Димитър Попов. Злите езици дори твърдят, че таткото-Ангел, много харесвал мястото и настоявал синът му да напусне общинския апартамент на бул.”Ал.Батенберг” 115 и да влезе в къщата на ул. „Ален мак”15 и се погрижил за това пред градоначалника.

APopov.2

Фрапиращото в случая е фактът, че до средата на този януари имотът няма акт за собственост!

През есента на миналата година главният архитект се заема и по Застроително-регулационния план №282 отрежда УПИ IV и го обособява като имот на 24 септември 2014 г. Актът е създаден / №2797/24.01.2015 г./ по т.нар.установяване. Т.е. имотът вече не е „висящ”, а актуван като частна общинска собственост, следователно става за продажба.

След тази старателна и бърза подготовка за продан на къщата, Димитър Ангелов Попов на 26 февруари 2015 г., месец след актуването, подава молба до Галина Стоянова да я закупи. Следва изготвянето на данъчна и пазарна оценки, скица и други необходими за прехвърлянето на собствеността документи и на 16 април докладната от кметицата, приятелка на таткото Попов, нещо което той подчертано твърди, е депозирана в Общинския съвет за разглеждане от комисиите му.

Проверка в регистрите за продажба на общински жилища през мандата на Стоянова показва, че е продаден само един апартамент.  Вероятно чиновниците й не са се постарали да попълнят данните, за да са коректни.

На въпрос защо за 11 години Димитър Ангелов Попов не е направил постъпки за закупуване на жилището, баща му отговори, че вероятно е нямал възможност. Сега вероятно тя възникнала, допуска бащата, но не пожела да уточни дали тази възможност е банков кредит, защото било лично.

Оказва се, че дефицитът не е само финансов за купувача, до януари той е бил и документален-липсвал е акт за собственост от страна на продавача.  Странно бързо е изготвен, за да бъде имотно осигурен сина на приятеля.

Прав е Ангел Попов. Приятелите са за това, за да си бъдат полезни взаимно. Прав и за това, че журналистите трябва да питат, а после да пишат. Когато го попитахме за готвената сделка на сина му, той на свой ред попита: „Защо питате и се интересувате токова?”.

Отговорихме, че всички сделки на Общината с публичното имущество на казанлъшките данъкоплатци, са интересни и будещи въпрос след въпрос. „Е, щом това са вашите задачи…”, заключи господин Попов-старши.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram