ПЛОЧИ СЪС ЗЛАТЕН МЕДАЛ КРАСЯТ ОБНОВЕНИЯ КАЗАНЛЪК

Настилките, които вече са поставени в Казанлък по проекта за обновяване на двата градски парка, са носители на няколко награди от изложения и престижни организации. Те са отличени със златни медали от международното изложение за цветя и паркова растителност „Флора – Бургас” през 2013 и 2012 г., както и от Бургаската търговско-промишлена палата и Бургаската търговско-индустриална камара.

Паветата и плочите, използвани по проекта за реконструкция на парковете „Розариум”, „Тюлбето” и прилежащите пространства, са произведени в Бургас. Процесът на производство е контролиран от компютър в най-модерния завод за бетонови изделия в Източна България. Инвестицията в завода е на бургаската фирма ЛЕО – Бетонови изделия. Производството е изцяло автоматизирано, което почти изключва човешката грешка и дава отлично качество и дълъг живот на настилката. Бургаският производител е единственият в бранша, отличен със златен медал от Пловдивския панаир през 2012 г. за свое изделие – специално паве за паркови пространства, патентовано и произвеждано само в Бургас.

За реконструкцията на двата парка в Казанлък са използвани плочи с размери 30х30х4 см и павета 20х10х6 см, и 10х10х6 см – общо около 10 декара, както и 13 километра бордюри. Заради специфичния жълт цвят жители на Казанлък вече ги кръстиха „жълтите павета”, по подобие на столичния площад пред Народното събрание.

Според управителя на завода Иван Димитров, навременната доставка ще позволи и предсрочното приключване на ремонта в парковете – до края на май. „Производствените мощности в завода позволяват изработка на 1600 кв. м. плочи или павета за смяна от 8 часа, т.е. необходимото количество за Казанлък е направено за по-малко от една работна седмица”, коментира той.

Обновяването на двата парка в Казанлък, изграждането на свързваща велоалея, както  и изграждане на нов паркинг до входа на лесопарк „Тюлбето“ се финансира по ОП „Регионално развитие“ и е на стойност малко над  4 870 000 лв.

Преди парковете в Казанлък, с плочи и павета на ЛЕО само за миналата година са реконструирани изцяло четири парка – в Сливен, Стралджа и Карнобат.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram