Казанлъчанин сред ТОП фотографите на света

Българин спечели титлата Фотограф на годината в раздел „Любители“ на Sony World Photography Awards 2018.

Титлата му бе връчена по време на церемония в Лондон, където Атанасов получи награда в размер на 5000 долара както и дигитално фотографско оборудване на Sony. Снимката, с която печели конкурса е издадена в албум заедно с другите отличени фотографии.

Sony World Photography Awards е най-разнообразният фотографски конкурс в света. В единадесетото му издание са участвали 320 000 снимки на фотографи от над 200 страни, които представят най-добрите кадри от последната година.

Експертно жури избира Атанасов за победител в раздел „Любители“ заради снимката му „Ранна есен“ – изумителен кадър на светлина надничаща през високи дървета в националния парк „Централен Балкан“, близо до Будлуджа.

„Направих снимката сутринта на 26 септрември 2017 г. в Стара планина. Снимах гората, листата бяха започнали да се обагрят и имаше гъста мъгла.“

„Изключително съм щастлив заради тази победа, тъй като това е един от най-престижните фотографски конкурси в света и първото място в него е невероятно постижение за всеки фотограф. Сигурен съм, че това е стъпка към по-нататъшно усъвърешнствене, така че насърчавам всички фотографи като мен да участват в конкурса.“ – Веселин Атанасов.

Атанасов е IT специалист от Казанлък, който обича пейзажната фотография. Той започва да снима през лятото на 2014 г. и през 2016 г. участва в няколко конкурса под патронажа на Международна Федерация за фотографско изкуство FIAP, където е отличен като артист на FIAP.

Фотограф на годината в категория професионалисти в конкурса стана Алис Томлинсън от Великобритания с проекта си „Вотиви”, а в раздел младежи беше наградена 16-годишната Меган Джонсън от Съединените щати.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram