Празнична Светла седмица

Цялата седмица след Великден се нарича Томина неделя, Светлата неделя, позната още като „Празна”, защото през нея работа не се похваща, а само ”се празнува”. Според традицията през тези дни жените не насаждат кокошки, защото няма да се излюпят пиленца, а мъжете не подрязват млади фиданки, защото няма да родят никога плод. Народните обичаи, които се изпълняват през тази седмица, финализират празничния великденски цикъл.
Вторият ден на Великден е „Разтурни, Разметен понеделник”, по името на старинния народен обичай „размятване на яйца”, който според поверието ще предпази от градушка и ще донесе плодородие. Момите и ергените отиват на една поляна и разделени в две групи една срещу друга търкалят червени яйца помежду си.
На Светла сряда се извършват интересни народни обреди. В Западна България на селското хорище моми и ергени играят „Ладино хоро” – девойките се залавят в кръг, а две от тях държат кърпа над веригата. На три пъти те разсичат хорото и всяка мома се провира през арката от кърпи. Другите пеят песен за последната мома в редицата и в нея предричат за какъв момък ще се омъжи тя – за коняр, овчар или говедар.
На този ден в Странджа от стари времена момите изпълняват обичая „Мара лишанка”.
Четвъртъкът в някои селища е известен като Конски Великден. Рано сутрин жените ходят на нивите, обикалят ги три пъти и заравят в някой мравуняк червено яйце и парче от великденските погачи, за да прогонят облаците и градушките и да се роди много жито.
В петък от Светлата неделя в Тракия се почита Лятна света Петка. В Странджа тя се нарича св. Петка Балъклия, т.е. Рибна. Вярва се, че курбанът в чест на Лятна св. Петка пази землището от наводнения, градушки или суша.
Великденските празници завършват с Томина неделя, в която се почита паметта на Свети Тома, наречен „Неверни”, защото според евангелските писания, когато мълвата за изчезналото тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал и се убедил в чудото едва когато докоснал раните от гвоздеите, с които Исус бил прикован на кръста.
На Томина неделя по стара традиция жените повторно боядисват яйца, които наричат за душите на умрелите като вярвали, че спазвайки тази традиция, ще ги предпазят от превръщането им във вампири. През Томина неделя именници са всички с имената Тома, Томислав, Томислава.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram