Протест на миньори от Мини ”Марица-изток” на 24 април

От КТ ”Подкрепа” обявиха, че работещите в дружеството Мини ”Марица-изток” ще протестират на 24 април с искане цените на въглищата да се повишат с 15 на сто на тон условно гориво. Това обяви на пресконфереренция днес Владимир Топалов от федерацията на миньорите към КТ ”Подкрепа”.
Миньорите ще се съберат пред Министерството на енергетиката. Още през януари от синдиката обявиха, че настояват за спешно увеличение на цената на въглищата, добивани от Мини „Марица-изток“ с поне 15 процента за плавно компенсиране на периодите с неизвършвани разходи и ненаправени инвестиции. 40 процента от производството на електроенергия в България е застрашено. Причината е, че в Минно енергийния комплекс „Марица-изток“ са налице предпоставки за неуправляемо съчетание на геоложки, технически, технологични, транспортни, финансови и екологични рискове с каскадни и катастрофални последици на площ до 100 кв. км., смятат от Конфедерацията.

Ако не се вземат спешни мерки, реалното развитие на ситуацията е недостиг на електроенергия, драстично повишени цени и напрежение във всички сфери на индустрията и обществения живот, допълниха от КТ „Подкрепа“.

Синдикатът настоява до средата на настоящата година да се премахнат ценовите дисбаланси и недостатъци на действащата система за изчисляване на цената на въглищата, добивани от Мини „Марица – Изток“.

От КТ „Подкрепа“ уточняват, че ТЕЦ „Марица-изток 2“ има много малък относителен дял на регулирания пазар и това на пръв поглед „чудовищно увеличение“ е възможно да не повлияе на сметките на битовите абонати.

КТ „Подкрепа“ заявява, че е недопустимо в Мини „Марица-изток“ от години да не се извършват необходимите дейности за рехабилитация на старата 50-60 годишна техника. Според синдиката всяка година във въгледобивното дружество не се извършват дейности за поне 50 милиона лева. Недопустимо е и, че цената на въглищата е подценена с 50 процента спрямо пазарните борсови стойности и с между 15 и 30 процента, спрямо себестойността, пресметната по методиките на утвърдени консултантски фирми, експертни становища и специалните стандарти, смятат от синдикалната организация.

frognews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram