Кой кого употреби в ГЕРБ?

Симеон Дянков, Мирослав Найденов, Искра Фидосова, Росен Плевнелиев, Трайчо Трайков, Цецка Цачева, Румяна Бъчварова, бившият областен на Стара Загора Недялко Недялков… Списъкът е дълъг.

И така, какво се случи с употребените (или употребили) партията знакови лица на ГЕРБ?

Едно не може да се отрече на ГЕРБ: може и да не изградиха България като хората (магистрала „Таркия” в Софийска област прилича на клошарско палто – кръпка до кръпка, санировката на блока да ви излезе златна, а качеството й – нулево), но пък ГЕРБ изградиха структури, за които всяка друга партия може да мечтае. Копираха схемата на БКП и днес във всяко село, махала или паланка има офис на ГЕРБ. Дори и в най-обезлюдените населени места у нас. Ако в едно българско село днес има две къщи и едната е обитаема, то втората със сигурност (е общинска) и офис на ГЕРБ.

В това си качество Цветан Цветанов е гениален, не може да му се отрече. Нито една друга партия не успя за толкова кратко време в най-новата ни история да набъбне до такава степен откъм членска маса.

Но не бива да се забравя и друго: едно от най-негативните качества на преобладаващия българин е властолюбието. Спомнете си от историята колко много самозванци след Освобождението са се самопровъзгласили за ратници и арамии, опълченци и априлски въстаници, а след 9 септември – за активни борци, за да се ползват от държавните облаги.

Такава масова обществена подкрепа обаче е твърде рискована и крие огромни рискове в една партия да попаднат буквално всякакви хора, хора със спорни качества и съмнителни намерения. Но го има и другото – в ГЕРБ през годините попаднаха и много читави хора, хора със собствено мнение, доказали себе си в своята бразда на живота, които бяха изхвърлени и забравени от партията, въпреки че потрошиха не малко сили, време и средства за нейния просперитет. Партията ги оплю и заклейми, публично се отрече от тях след шумни скандали или пък тихомълком удобно ги забрави, употреби ги или те нея, съдбата им беше различна.

Кои бяха тези черни или бели герои и с какво се прочуха, това ще си припомним днес. Започваме първо с личностите, издънки на ГЕРБ на национално ниво.

СИМЕОН ДЯНКОВ

Министър „Постна пица” в началото на своята кариера бе представен от екипа на Бойко Борисов като чудо на световната финансова мисъл. Дянков бе посочен като икономист сред първите 5% в света по брой публикации, представител на Надзорния съвет на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), първият от бивша социалистическа страна.

В едно свое интервю внукът на генерал Рачо Петров и два пъти министър-председател на Княжество България заявява: „Симеон Дянков има измислена биография! Бившият финансов министър не е имал никъде, никога един месец практика!”

Нека да разгледаме житието и битието на Дянков, този корифей на световната финансова мисъл.

Започва икономическото си образование у нас, но след 10 ноември 1989 се премества във Виенския университет (според Иван Славков е изпратен във Виена през 1988 г. от Фондация „Знаме на мира“ на Людмила Живкова).

Една грандиозна лъжа съпъства политическата кариера на Министър „Постна пица” през цялото време. След като е предложен от Борисов за вицепремиер и финансов министър обаче, в пресата се появяват публикации, че Дянков бил имал двойно гражданство – българско и американско. Самият Дянков публично заявява, че ще се откаже от американското си гражданство, за да изпълни изискването на чл. 110 от Конституцията на България, според който членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани. По-късно пресслужбата на Министерството на финансите разпространява декларация, че „г-н Симеон Дянков е български гражданин, който през годините на служба в Световната банка е бил с дипломатически статут”. И с това проблемът с гражданството на Дянков се замита под изтривалката.

Ето и най-големите скандали, свързани с Дянков през кратката му, но бурна политическа кариера:

Дянков лансира идеята най-малко 3 министерства и няколко държавни агенции да се изнесат от столицата в провинцията.

През декември 2009 година в. „168 часа“ съобщава, че Симеон Дянков живее със семейството си в резиденция Бояна, без да плаща наем. По закон такова право имат само премиерът, президентът и председателят на народното събрание на България.

Всички помните как Дянков заяви, че няма да даде повече пари за учените в Българската академия на науките, които нарече членовете на БАН „феодални старци“. Подържа мнението си, че БАН следва да се закрие, а научните  й ститути да се влеят в множеството университети в България, като в подкрепа на становището си, заявява, че самият той бил създател на „научен институт за приложна икономика и психология в най-великия университет в света – Харвард“.

На 27 септември 2012 се изцепва: „Ако трябва, ще пляскаме руснаците“ по повод строителството на АЕЦ Белене. Впоследствие на 23 януари 2013 на посещение в Москва в интервю за „Российская газета“ заявява, че ще затопля отношенията с Русия и че „България залага на руските инвестиции“. Към това добавя, че България ще дава визи за руснаците на границата, което е в противоречие с европейските конвенции и на политиката на ЕС по визовия режим към Русия.

Дянков е първия министър на финансите, осъден за дискриминация от служителите на собственото си министерство.

След като на 20 февруари министър-председателят Бойко Борисов решава да подаде оставката на целия кабинет, Дянков заявява, че оттегля оставката си и продължава да работи в кабинета.

По-късно, по ирония на съдбата, е назначен за ректор на Руската икономическа школа и заминава да работи в тази токова мразена от него страна.

ИСКРА ФИДОСОВА

Фидосова е юристката, която доскоро командореше парламентарната група на ГЕРБ. Сдобива се и със собствена стара къща в центъра на Монтана до Съдебната палата, в която разполага нотариалната си кантора, единствена по това време в Монтана. Дълго време осуетява конкурсите за нотариус в родния си град, за което е съдена нееднократно от колегите си. Нотариалната кантора на депутатката навремето се „прослави“ със скандал за имотни измами.

Фидосова, която днес отново припечелна като нотариус в Монтана, била в доста обтегнати отношения с повечето от колегите си в града. Местните юристи са дълбоко убедени, че тя е станала незаконно нотариус, без да има необходимия юридически стаж.

Израстването си в политиката Искра Фидосова започва като привърженичка на Симеон Сакскобургготски и НДСВ, откъдето идва и запознанството й с Бойко Борисов (по това време главен секретар на МВР).

С влизането си в парламента се опитва да прокара закон за нотариусите. Според него депутатите нотариуси могат да запазят канторите до края на мандата си. Тарикатският й номер обаче не мина.

Монтанската законодателка напусна парламента през лятото на 2013 година, когато избухна скандала с тефтерчето на Златанов. В него фигурираха инициалите И.Ф., а до тях името на този, който трябва да бъде ударен.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ

„Конският доктор” от Враца завършва ветеринарна медицина във Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора. По време на следването е комсомолски секретар в университета.

Изгонен е от длъжността главен секретар на Националната ветеринарно-медицинска служба (2005-2006), поради скандал с внесено старо ирландско месо. За благодарност е повишен в директор на общинската фирма „Екоравновесие“ в Столична община. Докато заема този пост той извършва няколко подлежащи на проверка от прокуратурата дейности, свързани съз злоупотреби с парични средства от Столична община на стойност милиони левове, за които по-късно е привлечен като отговорен заместника му и наследник на поста – Петър Петров.

Години по-късно в медиите изтича запис на разговор между него, Бойко Борисов и разследващият го за злоупотребите прокурор – Кокинов, в който тримата си говорят за това как да защитават Мирослав Найденов от преследване от прокуратурата. Междувременно е ръководител на експертния съвет към ГЕРБ.

На 26 март 2013 е привлечен като обвиняем от Софийска градска прокуратура. Разследването е по настояване на БСП с обвинение в корупция, принуда и служебни злоупотреби в земеделското министерство. На Мирослав Найденов е наложена парична гаранция от 10 хил. лв.

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ

Освен кандидат за президент на „Реформаторите”, предполагам не сте забравили, че Трайчо Трайков беше и министър на икономиката в първия мандат на ГЕРБ.

Симпатичният, но иначе малко свит и леко смотан технократ, беше изхвърлен от ГЕРБ след провален бизнес-форум в Катар. Още преди да кацне на летището в София, Цветанов поиска оставката на Трайков и я получи, въпреки че самият Трайков отрече да е подавал оставка и не знае какви са мотивите на Борисов за нея.

Според запознати, Трайков е нарушил интересите на мафията у нас, а проваленият форум е бил просто предпоставка по настояване на Дянков и Цветанов.

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

Бившият министър на регионалното развитие претърпя труден мандат. Още от самото начало съпругата му се обяви срещу кандидатирането му за президент, отказа да се появява публично с него, а в края на мандата си Плевнелиев претърпя и най-тежката загуба за един родител – изгуби собственото си дете.

Може би самата съдба наказа за грешките Плевнелиев, защото те бяха много. Още като министър той наруши собствените си разпореждания и на практика държавата се лиши от къмпинг Корал.

Първото новогодишно приветствие като президент на Плевнелиев беше последвано от куриозен скандал – една от снимките, илюстиращи речта му, беше на Скалистите планини в Колорадо, докато той говореше за „Горда, Стара планина…”

Издънките на Плевнелиев по времето на неговия мандат са токова много, че няма да ни стигне нито времето, нито пространството да разгледаме обстойно всяка една от тях, но неговото спорно президенстство ще се запомни с яростното конфронтиране с Русия. За малко Роско едва не обяви война на Путин, та се наложи Борисов да успокоява топката с прословутата си реч за „лодките и платноходките” в Черно море.

В края на мандата на Плевнелиев, Борисов обяви публично, че неговата кандидатура му е била наложена от кръга „Капитал” и Плевнелиев му е доведен „лично за ръчичка” като кандидатура на Иво Прокофиев.

Така или иначе, днес Плевнелиев е поредния отритнат и изоставен от ГЕРБ, въпреки че през целия си мандат остана верен на партията, вместо да бъде президент на всички българи.

ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

След като се провали на президентските избори, една от най-верните слугини на Бойко Борисов и ГЕРБ няма да влезе в парламента, защото двама от кандидатите в плевенската листа, където тя беше втора, я изместиха чрез преференциален вот. Така след неуспешната президентска авантюра преданата до безумие Цачева е принудена от обстоятелствата да слиза стъпало по стъпало надолу по партийната стълбица. Докъде ще стигне това движение? Може би на следващите избори Цецка ще лепи плакати и ще сервира кафета в предизборния щаб на ГЕРБ?

До 1991 г. работи като юрисконсулт в Окръжния народен съвет в Плевен, където по-късно става началник на правния отдел. Става член на БКП, като според твърдения, които самата Цачева категорично отхвърля, в този период тя е била и секретар на първична партийна организация там.

„Да, аз съм била член на БКП, тогава, когато партията беше държавата. За да получа тези компетенции, това образование, това познаване на функционирането на държавата“.

От 1992 г. работи като адвокат в плевенската адвокатска колегия. Според някои източници по това време Цачева е членувала последователно в СДС и ССД. Самата тя не отрича, че е помагала на тези партии, но отрича да е членувала в тях.

Цачева е седем години и половина правен консултант на община Плевен, като приключва работата си за общината след конфликт с кмета Найден Зеленогорски. През юни 2008 г. той подава сигнал срещу Цачева до Адвокатската колегия в града. Мотивите му са, че Цачева е действала срещу интересите на Община Плевен, като докато е оказвала правна помощ на местната администрация, тя е давала и съвети на насрещните страни по същите дела.

РУМЯНА БЪЧВАРОВА

Родената в град Шипка социоложка и бивша полицейска министърка за малко не последва съдбата на Цачева. Въпреки самоотвержената си служба и безпреколсловното си подчинение на Цветан Цветанов, Румяна Бъчварова и Красен Кралев бяха единствените министри от кабинета на Бойко Борисов, които не водят листи за предстоящите избори.

Бъчварова беше седма в листата в 25 МИР в София. Феноменът 11/11 обаче тотално размести мандатите и ГЕРБ и едва не я остави под чертата.

Бъчварова е дъщеря на Генчо Бъчваров – последния главен редактор на вестник „Отечествен фронт“.

ДАНИ КАНАЗИРЕВА

Председателят на групата на ГЕРБ в ОбС на Пловдив бе изключена от редиците на партията след шумен скандал с кмета Иван Тотев. Според него поведението на Каназирева уронвало престижа на управляващата сила и било несъответстващо на политиката й.

В мотивацията на Изпълнителната комисия на ГЕРБ се казва: „Обезпокоителен е фактът, че всички действия на Каназирева са породени в резултат на лични амбиции, продиктувани от користни цели и несъобразяване с мнението на членовете, симпатизантите и ръководството на партията.”

Така Каназирева подобно на бившия министър на икономиката Трайчо Трайков се прехвърли при Радан Кънев, но той, както вече на всички е ясно, претърпя пълен провал на изборите наред с бившите си колеги от Реформаторския блок.

НЕДЯЛКО НЕДЯЛКОВ

По време на своя мандат в Народното събрание бившият областен управител бе посочен като най-богатият депутат, декларирал имуществото си в имотните си декларации.

Бившият футболен съдия от Града на липите напусна ГЕРБ след шумен скандал, в който поиска оставката на Цветан Цветанов като зам.-председател на партията.

„За съжаление има много отклонения от това, което беше ГЕРБ преди седем години и това, което е сега. Мога да се върна в политиката единствено при отсъствието на Цветан Цветанов”. Това заяви на последния си брифинг бившият областен. “Свърши романтичният период. В ГЕРБ останаха доносници, нагаждачи и се разчита на черен PR и очерняне”, каза още той и не скри и раздразнението си от факта, че е бил излъган от шефа на предизборния щаб Цветанов, че ще бъде водач на листа в Стара Загора, а в същото време от два месеца и половина се е знаело, че водач ще бъде Лиляна Павлова. Недялков нарече това поведение на Цветанов демагогия.

ЙОАН ВЪЛКАНОВ

Хазартният бос на Казанлък и бивш орг.-секретар на общинската структура на ГЕРБ в Града на розите Йоан Вълканов бе изгонен от партията след аферата „Пластиките”.

Мотивът беше задържането на 48-годишния брат на Вълканов при полицейска акция срещу престъпна група, източвала пари от банкомати в Испания, Белгия, Франция и САЩ.

За проблемите на Вълканов около задържането на брат му преди време в Белгия и въдворяването му във френски затвор заради точене на банкомат с чужда дебитна карта се знаело добре в местната структура. Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ взе решение да бъде прекратено членството на Вълканов.

„Убедени сме, че са били налице неоспорими аргументи за това решение. Настоящото общинско ръководство на ПП ГЕРБ в Казанлък отдавна се разграничи ясно от Вълканов. Безспорно, всяко престъпление се доказва с факти и това е работа на специализираните органи, но за нас задържането му в полицейската операция „Пластиките” е поредното доказателство, че никой в партията не е „над закона” и че за престъпни действия няма политически чадър над никого”.

Това каза тогавашното общинско ръководство на ГЕРБ на извънредна пресконференция, въпреки че Вълканов хвърли немалко сили и пари за ппросперитета на ГЕРБ 1и собствения си, разбира се) в няколко избони кампании.

ИВАН КЬОСЕВ

Вечно треперещият пред представителките на нежния пол и заекващ бивш председател на ОбС в Казанлък Иван Кьосев остана в историята като най-слабият шеф на местния парламент и председател на ГЕРБ в града на розите.

Многобройни са политическите му гафове, той ту подкрепяше бившия кмет Стефан Дамянов, ту после му искаше оставката наред с оставката на председателя на тогавашния общински съвет Васил Самарски.

Едва ли ОбС в Казанлък е имал по-неориентиран и неподготвен председател от Кьосев, прочул се с репликите „15 минути почивка!”, тъй като искаше прекъсване на сесиите на всеки 15 минути, когато не знаеше как да постъпи и често получаваше юлидически съвети дори от опонентите си, както и обръщението „Пиленце!”, което употребяваше, пощипвайки по раменцата журналистките.

Кьосев се появи в политиката като бизнесмен, който произвежда био-горива от рапица и отглежда розови масиви, но твърде бързо се срина във финансовите си авантюри и напусна общественото полезрение, затънал до гуша в крадити и дългове – нещо, което му коства собствената къща и семейството.

Кьосев подаде оставката си като председател на ГЕРБ доброволно, като по думите му, едната от причините да напусне заемания пост, бяха получените по-ниски резултати на изборите за общински съветници.

„Другите причини за подаване на оставката ми е невъзможността ни да попречим на купуването на гласове и това, че в качеството си на председател на местната структура, не постигам към момента консолидиране на всички членове и симпатизанти да работят успешно за партията”, заяви Кьосев пред журналисти.

От казанлъшката каручка на ГЕРБ през годините изпадна и д-р Илия Вандов, бивш директор на „Катекс”. Според запознати, това се случи заради личен конфликт на Вандов с Цветелина Бориславова, с която ги свързваха общи вишневи градини по казанлъшките села.

Емил Караниколов остана в историята като депутатът от Казанлък, който най-често се отчиташе пред журналистите, подаряваше им необичайни подаръци като компактдискове с джаз и книги на български автори. Караниколов се опита да прокара закон за чистотата на българския език, но бе обруган и оплют на национално медийно равнище, мотивирайки предложението си от парламентарната трибуна с думите, че рекламните надписи на чужди езици трябва да бъдат разбирани дори от „баба Пена на село”. Така законът „Баба Пена” изобщо не влезе за парламентарно обсъждане, а Караниколов бе бързичко загърбен и изоставен от бившите си съпартийци.

Неблагодарна е днес участта в ГЕРБ и на други двама бивши депутати от Казанлък Аксения Тилева и Нено Влайков, които изкараха по половин мандат като народни представители, а после постепенно се отдадоха на заслужен отдих.

През годините през казанлъшкия ГЕРБ преминаха и много читави хора като инж. Стойо Иванов, Теменужка Папазова, Янита Прангова и прочие, но той като това бяха хора със собствено мнение, днес са забравени и едва ли желаят да си спомнят за краткотрайната си политическа авантюра (пардон – кариера).

С две думи, изводът е следният. За да оцелееш в ГЕРБ, трябва да се подчиняваш на висшестоящите и да колиш и бесиш низшестоящите. Я погледнете кметицата Галина Стоянова: преди изборите пак се прочу в националния ефир на „Нова ТВ” с наколенките, които си сложи пред Бойко Борисов…

А той горкият – въздъхна от досада…

Автор: Иван Стоянов

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram