КАК ГАЛИНА СТОЯНОВА НАУЧИ ФРАНЦУЗИТЕ НА КУЛТУРА

Както си бродех из интернет, изведнъж съсвем случайно попаднах, препънах се и едва не паднах от едно пиар-интервю с кмета на Казанлък Галина Стоянова, публикувано в информационния сайт Off News. Интервюто е озаглавено повече от нескромно:

„Галина Стоянова: Лувъра в Париж преоткри Казанлък, да се готви Рим!”

Изненада ме това интервю, още повече, че само преди по-малко от две-три седмици, когато гръмна скандалът с действията на Районната казанлъшка прокуратура срещу колегата Жоро Манев, действия, инспирирани, без съмнение, от самата Галина Стоянова, която обаче отрече да е разпореждала на прокурор Кацаров, каквото и да било.

Както и да е, похвално е, че Off News в качеството си на национална медия не останаха безразлични към този иначе регионален конфликт, който бързо придоби национални ицмерения.

Фактът, че твърде бързо след конфликта и изявената от Off News позиция в сайта им се появява подобно писание, навежда мисълта на някои интересни умозаключения.

Вглеждайки се в структурата на интервюто, направено от колежката Ива Оприкова, дори един съвсем начинаещ журналист или пък опитен читател на интервюта, веднага ще прозре, че въпросите и отговорите нямат контекстуална връзка, т. е. следващия въпрос не е инспириран от предходния отговор, а въпросите са изпратени по-скоро по пощата, електронната поща, а на тях е отговорено по същия електронен начин.

Не, че това е някакъв проблем, просто става въпрос за нормална практика, правят го всички, друг е въпросът, че заради разстоянието между интервюиращия и интервюирания се получава малко непрофесионално.

Остава обаче съмнението, защо това интервю намира място точно в Off News, а не някъде другаде в останалите многобройни национални информационни сайтове, сред които има далеч по-четени и от Off News. Дали пък Галина Стоянова не се е свързала посредством пиара си или директно с редакцията на Off News? Дали публикацията не е платена, дали пък не е нещо като компенсация срещу изразената позиция на сайта по казуса с Георги Манев? Нищо не твърдя, само питам.

Но това са отношения между Община Казанлък и въпросната медия, които ние никога няма да разберем, освен ако един ден по някакъв начин Община Казанлък не оповести един отдавна задаван от ПрессТВ въпрос, дори по съдебен ред, колко, какви пари и на кои медии плаща Община Казанлък за медийно обслужване.

На мен лично тази тема не ми е интересна, далеч по интересен ми е анализът на интервюто, който сега ще направя, или по-скоро анализът на отговорите на Галина Стоянова.

И така, след бравурния увод за милионите очаквани посетители и неописуемото вълнение на Галина Стоянова, която самата тя се затруднява да опише, квалифицирайки го просто като „неописуемо”, иде ред на подробната протоколна информация за подготовката за Празника на розата и прочие административни подробности, с които Галина Стоянова не се научи да не занимава аудиторията си, тъй като излаганата от нея информация обикновено е повече от скучна или е поднесена по крайно неатрактивен начин. Но така ще е, докато у нас вместо хора с подходящото образование се назначават за кметски пиари инженери, които всъщност толкова са и инженери, освен само на диплома.

Сега обаче идва ред на „уникалния” журналистически въпрос от интервюто на Оприкова към Стоянова, от чийто отговор още се смея.

„В добрия смисъл „откраднахте” ли някаква идея, която да внедрите в Казанлък като нова туристическа стратегия или французите трябва да се учат от нас?”, пита Оприкова.

„Мисля, че няма да прозвучи нескромно, но ще отбележа, че те трябва да се учат от нас”, отговаря повече от самоуверено Стоянова. И попълва, моля ви се: „Казанлъшката долина на тракийските царе и изобщо България е толкова богата на природа, история и традиции, че ние само трябва да ги показваме по най-добрият начин. Те са напълно достатъчни, за да впечатлим не само французите, но и света”.

Права сте, г-жо Стоянова. ФРАНЦУЗИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ УЧАТ ОТ НАС. Да, Вие може да покажете на французите как над две години Община Казанлък нехае за оригиналът на Казанлъшката гробница, поверен на подопечния ви Общински исторически музей, как не отделяте пари за срутващия се таван на Голямата косматка, как безценните казанлъшки гробници са под заплаха да изчезнат от световното културно иисторическо богатство, именно заради вашата некомпетентност и безхаберие.

Поколенията няма да Ви го простят, убеден съм. А обаче аз не мога да си позволя този позор, като го премълча. Нека този позор тегне над вас, г-жо Стоянова, нека Ви съдят не само утре, нека Ви съдят морано още днес за всичко, което причинихте на сградния фонд на тракийското ни културното наследство с бездействията си през последните четири години от вашия пръв и последен, убеден съм, мандат.

Лошото е не, че Вие ще си отидете. По-лошоте е, че и гробниците ще си отидат с Вас. Когато вече наистина ще сте Off News. В превод: „извън, отвъд новините”.

Т.е. през следващия мандат. Да, на следващия кмет.

Светлозар Стоянов

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram