Уникален проект

Тракийска ладия ще бъде изградена и ще плава във водите на казанлъшкия язовир Копринка. Това бе обявено по време на съвместна пресконференция на Община Казанлък и  автора на проекта Александър Димитров. Идеята е да се докаже една стара теория, че през древността река „Тунджа“ е била плавателна, каквито данни има. За мостра при изграждането на тази слънчева ладия ще бъдат използвани египетски модели на птицеглави кораби. Според Димитров, такива са били и тракийските. За връзката между траки и египтяни и за проекта разказва Александър Димитров, който вече има успешно реализиран проект за изграждането на тракийския боен кораб „Резос“.
Коръбът ще бъде изграден от дървен материал добит от казанлъшко. Според Димитров, в античността за морските кораби е използван материал тъкмо от нашия регион. Все още се обсъжда дали в двата края на кораба да бъде изобразена глава на птица, както египетските или змийски глави, каквито изображения са открити в България.

Вече е направен оглед на мястото, където ще бъде изграден кораба на язовир „Копринка“. Общината ще бъде партньор по проекта със сумата от 36 хиляди лева. Корабът след построяването ще бъде собственост на Казанлък, като тепърва ще бъде обсъждано как да бъде използван като атракция за туристи.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram