На тази дата: 72 години от откриването на Тракийската гробница

Тракийската гробница при Казанлък е първото сериозно откритие в Долината на розите, което по-късно, и благодарение на последвалите го други ценни открития, даде възможност долината да бъде наречена и Долина на тракийските царе.

Открита е случайно от войници на 19.04.1944 г. Датира се към първата половина на III в. пр. Хр.

До 2008 г. погребаният тракийски владетел не беше известен, но чрез спектрален анализ на стенописите беше установено, че в гробницата е погребан един от синовете на тракисйкия цар Севт III – Ройгос и една от съпругите му. До момента това е единствената гробница, в която освен кости на мъж (погребан в гробната камера) и кости на жертвено животно – кон (погребан в предверието на гробницата), са открити и кости на жена (погребана в гробната камера).

В архитектурно отношение гробницата е типична куполна тракийска гробница. Състои се от три помещения – каменно предверие, тухлен коридор и тухлена кръгла гробна камера, завършваща с купол.

Тракийската гробница при Казанлък е уникална със своите перфектно и реалистично изработени стенописи. Те дават ценна информация за живота, бита, нравите и вярванията на траките. Стенописите са разположени в коридора и в гробната камера. В коридора са изобразени военни сцени, навярно свързани с живота на погребалния владетел.

В гробната камера според специалистите е изобразена сцена на погребално угощение, което е част от погребалния ритуал на траките (описан в по-късни векове от Херодот). Участниците в ритуала са изобразени много реалистично и ни показват всичко, от което владетелят се е нуждаел приживе. Това доказва тезата за вярата на траките в задгробния живот. При погребение са изпращали починалия с всичко, което му е служело приживе.

В случая казанлъшката гробница не ни дава много информация от намерените предмети, защото е била ограбена още в древността. Тази информация научаваме от неповторимите стенописи. Те и до днес приковават вниманието на учени и любители.

За да бъдат съхранени за поколенията, върху гробницата е изградена защитна постройка.

Тракийската гробница край Казанлък е първият български паметник, включен в световната съкровищница на ЮНЕСКО.

За да се даде възможност на хората да се докоснат до този уникален паметник през 1974 г. недалеч от оригиналната гробница е изградено нейно абсолютно точно копие – мащаб 1:1 и с изобразени стенописи точно във вида в който са и в оригинала.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram