Казанлък е добронамерена и хубава сцена за поезия

С тези думи Кметът на Община Казанлък даде начало на 10-те „Празници на цъфналите вишни 2017“, организирани от Община Казанлък и СНЦ „Вишнев цвят“, които за първи път бяха открити в новия Музей на розата: „Заслужено сте тук, в новия ни Музей на розата, който искаме да наситим с много красота, но и с духовност.“, отбеляза Галина Стоянова. Тя благодари на създателя на поетичния фестивал, известния казанлъшки юрист Стефан Саранеделчев, а Димитър Никленов, председател на сдружението с неспопанска цел „Вишнев цвят“ определи като „сърцето и кръвта на Празниците“. „Желая Ви здраве и амбиция за надграждане, да увеличавате участниците и гостите!“, пожела Кметът на Общината.

В приветствието си към публиката на празниците на поезията в Казанлък Димитър Никленов отбеляза, че градът заслужава такъв фестивал заради красотата си: „Не раздаваме големи награди, коли, а престиж, популярност и творчески заряд.“, отбеляза той.

Първи творчески поздрав към участниците в тържествената вечер отправиха малките балеринки от Балетна школа към Народно Читалище „Стара Загора“. Под мотото „Нито едно духовно усилие не е напразно“ започна награждаването на отличените измежду 217 поети от България и чужбина, участници в Международния поетичен конкурс „Белоцветните вишни – 2016“, изпъстрено с рецитали на поети от съседни държави.

За първи път прозвуча Химнът на празниците, в присъствието на неговите автори Евгени Бенов – музика и изпълнение, по стихове на Павлина Стоименова, носител на миналогодишната първа награда. Песента приканва с „нашепване от короните пищни на казанлъшките вишни: „Остани! Чудеса сътвори!“.

Пресцентър на община Казанлък

10152050555785

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram