Поетът Иван Христов в Казанлък, включва се в кампанията „Маратон на четенето“

Срещата на 18 април с поета Иван Христов е част от кампанията на Общинска библиотека „Искра“ „Маратон на четенето“. Авторът ще бъде представен от колегата си Румен Денев от 17.30 часа в Галерията на ул. „Искра“ 4. Събитието е продължение на поредицата от гостувания на автори в Казанлък „Очи в очи с поезията“.

Иван Христов е роден през 1978 г. в гр. Борово. През 1996 г. завършва Националната Априловска гимназия в гр. Габрово, специалност Култура, естетика, изкуствознание. 2002 г. завършва Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“.

В същата година неговата първа стихосбирка “Сбогом, деветнайсти век” получава наградата за най-добър поетичен дебют от Националния конкурс “Южна пролет”. В 2004 г. излиза втората му стихосбирка “Бдин”.

През 2005 година заедно с писателите Петър Чухов и Емануил А. Видински и етномузиколога и преводач Анджела Родел основава групата за етно-рок поезия „Гологан“ и издава музикалния албум „Опит за запомняне“. През 2006 г. получава Националната литературна награда „Светлоструй” за „Бдин“.

В 2008 г. Иван Христов защитава докторат в Института за литература към Българската академия на науките, а през 2009 г. получава първа награда от поетичен маратон в рамките на фестивала „Пролетта на Горан“, Хърватия.

Автор е на изследването „Кръгът „Стрелец“ и идеята за родното“ (2009). Участвал е в множество международни литературни и музикални фестивали. Негови стихотворения са превеждани и публикувани на над десет езика. Има две поетични книги издадени в чужбина (Турция 2015 и Румъния 2016).

От 2010 г. е член на организационния комитет на международния фестивал София: Поетики. В периода 2012-2013 е водещ на предаването „Рибен буквар“ по програма „Бинар“ на БНР. Член е на Сдружение на българските писатели.

През 2013 г. излиза неговата трета поетична книга „Американски поеми”. През 2018 година е публикувана четвъртата му поетична книга „Любовен речник“. Същата година Иван Христов получава наградата „Културата е спасение за хуманността“ на Международния форум на поезията Сафи, Мароко 2018.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram