Пазят „Долината на розите“ от градушки

Нов полигон за борба с градушките се планира да бъде изграден в павелбанското село Тъжа.  Той ще включва 23 площадки и се планира да  покрива района на Розовата долина –  Казанлък – Николаево – Карлово, с команден център  село Тъжа.

Според Агенцията з аборба с градушките този  проект е в напреднал етап – снети са необходимите координати за площадките, има сключени договори с общините за предоставяне на парцели за изграждането им, осигурени са и помещения за командния център. Това, което предстои, е изграждането на самите площадки и закупуването на техника.

Агенцията за борба с градушките работи по план, според който трябва да се направят нови инвестиции и противоградовата система да обхване над 90% от обработваемите земи в България при 30 – 40% в момента.

От миналата година  е стартирал проект за промяна, който трябва въведе нови системи и да увеличи защитаваната от градушки площ до над 36 млн. дка, или повече от 90% от всички обработваеми земи.  От една страна, настоящата противоградова ракетна система ще бъде доразвита и ще защитава 13 млн. дка обработваема земя при 10.6 млн. дка досега.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram