Общината представя идеята за тракийския кораб утре

Община Казанлък ще представи на нарочна пресконференция идеята съвместно със студио „Енохфилм“ да бъде реконструиран тракийски кораб и да бъде приспособен да плава по реки и морета, част от проекта „Археосвят – по пътя на великите – Севт“.

Това съобщи Пресцентъра на община Казанлък.

Срещата на журналистите утре ще бъде с автора на „Археосвят“ Атанас Димитров, който ще разкаже подробности за тракийския плавателен съд, модел на известните в световната археология птицеглави кораби, слънчеви ладии, датирани от края на 13-ти до началото на 10-ти век пр. Хр. и изобразени на прочутия барелеф от гробницата на Рамзес II в Долината на фараоните.

Екипът на Студио Енохфилм реализира първия български професионален проект на т.нар. Експериментална мореплавателска археология с оригиналния си Проект Резос като безпрецедентен културен експеримент в световен мащаб. Проектът Резос е под официалния патронаж на UNESCO, IMO – Световната мореплавателска организация, ДП Пристанищна инфраструктура и Националната спортна академия „Васил Левски“.

Атанас Димитров ще представи съвместната инициатива за възстановяване в Долината на тракийските царе на умението на древните траки да използват реките за активен търговски и културен обмен, както и за политически и териториални завоевания.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram