Общината посегна на приходите на Музея и Галерията

От приходите от новите пакетни цени за туристите, които въвежда Община Казанлък, в музей „Искра” и Художествената галерия няма да влязат свежи пари. Средствата ще постъпват направо в общата каса на общинската администрация. Цените на пакетния билет варират между 13 и 27 лева.

От градската управа се надяват да захлебят по този начин хазната, особено по празника на розата.

Музеят и Галерията пък щели да разчитат на постъпления от продажбата на сувенири.

С две думи от комплексния билет таксите ще отиват директно в Общината, а двата културни института, които са под един покрив хем ще посрещат и развеждат туристите, хем ще гледат да развъртят търговията със сувенири със същите тези туристи, влезли с пакетния пропуск.

Известно е, че по закон и Музеят и Галерията имат право на стопанска дейност, но само ако е свързана с основната им. Продажбата на сувенирите и сега се осъществява от културните институти. Общината обаче вече ще насърчава активно търговската им дейност, макар тя да не основната за центрове на духовността.

И Музеят и Галерията са самостоятелни културни институти, второстепенни разпоредители с бюджетни кредити, но след нововъведенията с изземването на финансовите постъпления от туристите в полза на общия кюп, тяхната автономност е под въпрос.

Друго авангардно хрумване на Общината е когато „свободен” турист, посети Музея и Галерията, помещаващи се в една сграда, с един вход, да му бъде продаден билет от кочана на Галерията.

Понеже повечето гости на града проявявали любопитство предимно към експонатите на Музея, а по-рядко към експозицията на Галерията, затова било неофициално решено да бъдат таксувани в полза на художествената сбирка.

Това обясни началникът на Отдел „Култура и туризъм” Сребра Касева на съветниците на последното заседание на местния парламент в края на март.

Касева, в отговор на въпросите „Какво ще отиде в Галерията или в Историческия музей? И Общината как ще върне парите на културните институти?” на съветника от БСП Моника  Динева, каза: „Няма да отиде нищо, това казвам, че нищо няма да отиде. Защо трябва да връща, тези туристи, които ще ги пратим в Музея, ще купят всички онези сувенири, които са там, аз не виждам някакъв проблем да се случи това нещо.
Всичко това нещо от под шапката на Казанлък, туристът идвайки тука не се интересува това Историческия музей ли е, това село Горно Черковище ли е? Те идват тука за да видят продукта на община Казанлък и аз мисля, че не трябва да тръгваме в тази насока и да гледаме да делим средствата за Историческия музей и за Галерията. Тези туристи, които ще дойдат в деня на розобера, те после туроператорите ще доведат други туристи, които няма да дойдат в деня на розобера, а ще дойдат да посетят Историческия музей. На същия принцип са и розоберите, които правим в населените места. Ние правим пет розобера, това е същия въпрос. Средствата от тези розобери в упоменатите наши програми влизат в общината, но те пък за сметка на това сключват договори, с които договори туроператори, които туроператора той им води туристи в други дни, които те си реализират розобер и имат значително завишен приход в тази насока. И по въпроса за мястото Галерия, Музей, къде ще отидат средствата? Това са разговори между двамата директора на културни институти, те са взели решение средствата да отиват в касата на Художествена галерия, защото идвайки туриста отива повече в Историческия музей, благодаря!“.

В същото време бяха гласувани нови такси за наем на фоайето на Исторически музей „Искра” и Художествена галерия, Казанлък със следните мотиви:

„Фоайето на Исторически музей „Искра“ и Художествена галерия – Казанлък е средище на многобройни културни прояви, поради факта, че залата предлага уникална акустика и е предпочитано място за музикални и хорови концерти, празнични чествания, театрални спектакли и др. За организацията, провеждането на тези мероприятия и опазване на културните ценности в експозициите Историческия музей „Искра“ и Художествената галерия имат значителни разходи за осветление, отопление, вода и др. Поради тази причина е необходимо въвеждането на предлаганите нови такси за ползването на фоайето.”

Така за един час ползване на фоайето таксата стана 80 лева, а за 2 часа-120 лева.

По този начин ще бъде „насърчена” инициативата на различни артисти да организират прояви във въпросното фоайе. Очевидно ще се компенсира в мижава степен и загубата от парите от пакетните билети, по право принадлежащи на Музея и Галерията.

На снимката: Сребра Касева

vlcsnap-2014-03-03-14h30m23s2

 

 

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram