БГ премиера на „Alleluija! Laudate Dominum“ бе в Казанлък

За първи път у нас в казанлъшкия музей бе изпълнена „Alleluija! Laudate Dominum“ миналата събота на Великденския концерт с участието на три хора.

В матинето участваха Смесения хор „Хармония“ от Гърция с диригент Анелия Стефанова,  Софийския камерен хор „Васил Арнаудов“ с диригент проф. Теодора Павлович и Академичния хор на университета Primorska в Словения с диригент Амброж Чопи. Концертът се осъществява по международен проект, наречен „Източно-западен акорд“, и събора на една сцена трите хора, които са в приятелски отношения от години.

В програмата бе включена сакрална музика от Гърция, България и Словения – песнопения от старата византийска и православна традиции, както и католическата. След индивидуалните изпълнения на хоровете кулминацията бе съвместното им изпълнение на най-популярното гръцко великденско песнопение, композицията „Тебе поем“ на Добри Христов – най – популярното българско песнопение по света и българската премиера на „Alleluija! Laudate Dominum“ /Възпявайте Господ!“, чийто автор Амброж Чопи, освен диригент на словенския хор е и композитор.

На следващия ден в столицата на Великденския хоров фестивал трите хора участваха и представиха съвместния си певчески проект.

Сърцето и душата на матинето в Казанлък и на проекта е известната диригентка проф.Теодора Павлович. Дъщерята на Петя Павлович – доайенът на прочутата казанлъшка хорова школа, професорът е един от стожерите на хоровото дело у нас.

Интересна подробност е и активното участие в проекта на Анелия Стефанова-диригентът на гръцкия хор. Тя е казанлъчанка, бивш хорист от хор „Петко Стайнов“, ученичка на Петя Павлович, работи от години, като се занимава с дирижиране.

Интервю с проф. Теодора Павлович можете да слушате този четвъртък, 19 април, в предаването „АртРадио“ на Радио „Вис виталис“ на 89,3 FM

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram