Право на отговор на Община Казанлък: Задълженията на Община Казанлък са 2 404 338 лева

По повод изнесената в „Пресс ТВ“ информация от изказване на Галин Георгиев, председател на партия „България без цензура“ в Казанлък, Община Казанлък използва правото си на отговор по повдигнатите от него въпроси.

Относно задълженията на Община Казанлък – Общата сума на задълженията е 2 404 338 лв. Тя е формирана от задълженията по две сметки – „Просрочени задължения към други доставчици” и „Други просрочени задължения”.  Задължението на община Казанлък по сметка „Просрочени задължения към други доставчици“ е в размер на 28 677 лв. Това е останала сума от 2008 г. на детските градини и училищата на територията на община Казанлък, които не са си платили такса битови отпадъци. Тази сума трябва да бъде погасена, тъй като съществува като остатък.

Сумите по сметка „Други просрочени задължения“ съответно са: на Община Казанлък – 897 922 лв.; на функция „Образование“ – 828 472лв. , „Здравеопазване“ –  220 772 лв., „Социални услуги“ – 22 867 лв., функция  „Култура“ – 824 лв. и на Общинско предприятие „Комунални дейности и инфраструктура” – 404 804 лв. Така общото задължение по сметка „Други просрочени задължения” възлиза на 2 375 661 лв.

 

Относно сепариращата система – Регионалната инспекция по околната среда и водите –Стара Загора дава становище по Инвестиционното предложение на „Грийнпланет“ ООД за изграждане на инсталация за сепариране и предварително третиране на битови и производствени неопасни отпадъци, генерирани на територията на община Казанлък. В становището изрично е записано: „За реализацията на горепосочените инвестиционни намерения не е необходимо мотивирано решение  за преценка необходимостта от Оценка на въздействието върху околната среда, решение по тази оценка или решение за оценка на съвместимостта.“ РИОСВ –Стара Загора регистрира и издава Регистрационен документ  № 13-РД-224-00 от 2013 г. на „Грийнпланет“ ООД. С него се одобрява местонахождението на площадката за сепариране на битови отпадъци в поземлен имот II-7619, кв. 29 по плана на град Казанлък. В документа са посочени условията, на които да отговаря площадката и видовете отпадъци, които могат да се обработват там. Изградена е по решение на Общински съвет-Казанлък.

Прецедент в практиката за страната е, че „Грийнпланет“ ООД заплаща на Община Казанлък по 10 лв./тон за сортирани рециклируеми отпадъци от хартия, пластмаса и метали, докато останалите общини плащат на фирмите за тези услуги. Освен това дружеството за своя сметка транспортира остатъчната фракция след извършеното разделяне до входа на депото за твърди отпадъци, а след изграждане на Регионалната система за управление на отпадъците – до входа на Претоварна станция – Казанлък.

Със сепариращата инсталация Община Казанлък постигна намаляване на депонирания отпадък, което ще позволи да не се увеличава размерът на такса-смет за гражданите и юридическите лица.

 

Относно металните гаражи – На специални пресконференции ръководството на Община Казанлък обясни на цялата процедура, включително предоставяне на отстъпено право на строеж или право за закупуване на мястото от желаещите граждани, където това е възможно да стане.

 

По въпроса за директора на дирекция „Финанси и бюджет“ Димитър Димитров. Г-н Димитров напусна Община Казанлък по свой избор и собствено желание. Право е на всеки гражданин на Република България да избира къде да работи, така че това не е повод за притеснение. Обявен е конкурс за мястото.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram