За първи път Благодатният огън тръгна от Казанлък

За мир, благодат и любов благослови родния, обичен Казанлък Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан пред сградата на Общината, посрещнат от Кмета: „С благословението на Светия Синод на Българската Православна Църква и на Негово Светейшество Неофит получихме благословението да бъдем в Светите земи Йерусалимски и да получим частица от Благодатния огън, който да донесем на обичния от мен град Казанлък и след това в престолния ми град Стара Загора. Нека да бъдете благословени!“. С тези думи се обърна към казанлъшките духовници и официални лица, множеството от жители на Казанлък митрополит Киприан, който бе начело на българската делегация в Светите земи на Божи гроб. „Христос да ни дарува крепко здраве, духовни сили, благополучно преуспяване, за да пребъдваме в Христос.“, пожела той и поздрави с“ Христос Возкресе!“.

Кметът на Общината Галина Стоянова поздрави казанлъчани за Великден: „Получавате Благодатния огън от една ръка, която е взела огъня там, от далечния Йерусалим. Ръката на нашия скъп, прескъп митрополит Киприан, който никога не забрави от къде тръгна и къде ще донесе огъня – от Казанлък, неговия любим Казанлък. Бъдете благотадни и благословени, обичайте се! Обичайте се така, както ни учат нашите свещеници, какъвто урок ни дава нашият митрополит и бъдете живи и здрави! Христос Возкресе!“.

„Многая лета!“ прозвуча в изпълнение на смесен хор „Севтополис“ с диригент Дора Кошева и отбеляза разпръскването на искриците от Божествения пламък сред казанлъшките храмове и обикновените хора за здраве и благоденствие.

За събитието на Възкресението Христово, на най-светлия християнски празник богослужението в община Казанлък продължава с тържествени литургии и литийни шествия във всички казанлъшки църкви.

Пресцентър на община Казанлък

304042434547

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram