Прожектираме филм на парижани за Долината на царе и рози довечера

1629 експоната от 17 български музея, сред кои то и казанлъшкият, разказват историята на траките в „Епопея на тракийските царе“в Лувъра. Официалното откриване е днес в присъствието на премиера Бойко Борисов, министъра на културата Вежди Рашидов и г-жа Фльор Пелерен, министър на културата и комуникациите на Република Франция. Сред почетните гости, поканени на откриването, са генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова, зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева и певицата от български произход Силви Вартан.Гостите ще бъдат посрещнати от емблемата на изложбата – бронзовата глава на Севт ІІІ и могилата Голямата Косматка, край Шипка, едно от големите открития на покойния проф. Георги Китов .
В очакване на откриването на българската изложба „Епопея на тракийските царе“ в Лувъра днес в Париж ще се състои Ден на Казанлък, в чиито земи са разкрити най-много от артефактите на изложбата.
Най-ценната част от нейните експонати са открити в гробните могили на Казанлъшката долина. Освен като земята на тракийските царе градът ни ще се представи и като земя на розите, с надеждата да привлече вниманието на Франция към историческите, културните и природните си забележителности.
В делегацията в Париж заедно с кмета на града и председателя на Община Казанлък има представители на местни фирми, които ще участват в българо-френски работен форум. Денят ще завърши с официално представяне на града в българското посолство. Гостите ще видят филм за долината на тракийските царе и ще послушат местни изпълнители, предаде БНР.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram