Имен ден днес празнуват Мартин, Мартина и Марта

На 14 април се почита Св. Мартин, папа Римски. Заедно със Св. Максим Изповедник, римският папа свети Мартин (649–655 г.) защитавал истинското църковно учение от лъжеучението. Папа Мартин свикал в Рим събор, на който еретиците, покровителствани от император Констанс, били осъдени и предадени на анатема.

Като узнал това, императорът обвинил папа Мартин в държавно престъпление и предателство. По заповед на Констанс двамата защитници на православното учение, Максим Изповедник и папа Мартин, били насила закарани в Цариград, където били изтезавани и съдени като политически престъпници. Били положени много усилия, за да се съгласят двамата с учението на еретиците, но те останали твърди в православните си убеждения и не престанали да изобличават лъжеучението.
След като претърпял много оскърбления и лишения, папа Мартин бил изпратен на заточение в Херсон Таврически (Крим), където след две години починал, като до края на живота си останал непоколебим изповедник на православното учение.
В този ден се почита и Света Мартина, която била богато сираче, помагало на бедните и онеправданите. Живяла е по време на управлението на Александър Север, по чиято воля била задържана. Тъй като не се отказала да се отрече от вярата си, била подложена на мъчения, а впоследствие и съсечена. Светицата е покровителка на Рим, както и на кърмещите майки.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram