Авторът на първия бг балет се ражда в Казанлък в зората на 20 век

Синът на Емануил Манолов, Христо, идва на белия свят на 14 април 1900г.  Макар че баща му умира, когато е двегодишен, продължава по блестящ начин неговото творчество.

Учи композиция и дирижиране в Дрезденската консерватория при Брютнер. След завръщането си в България работи като диригент на оркестъра при Тютюневата кооперация “Асенова крепост” в Асеновград (1926). Диригент на хора на Пловдивското певческо дружество и преподавател по пеене и музика в Духовната семинария и във Френския колеж в Пловдив (1927-­28). Създател и пръв диригент на хор “Гусла” (1929-­30). Диригент на оркестъра при мини “Перник” (1933­-38) и на оркестъра при театър “Одеон” в София. Диригент на хор “Морски звуци” във Варна (1938­-40) и на операта във Варна (1947-­52). Военен капелмайстор в Харманли (1940-­47), Пещера, Пловдив и др., утвърдил нов професионален стил в практиката на военните духови оркестри в България. Диригент на Ансамбъла на строителни войски (1952-­53). Като композитор е много продуктивен.

Автор на първия български балет “Змей и Яна” (1937, Софийска опера). Музиката му е свързана с народната песенност, оркестровите му опуси представят характерния за първите десетилетия на ХХ век битов симфонизъм. Много от произведенията му са свързани с неговата диригентска изява. Автор е на: 4 опери, 2 балета, оперети; симфонични произведения; пиеси за духов оркестър; камерна музика; над 50 хорови песни. Неговата песен “Жетвари” е класически образец в българското песенно творчество, едно от най-известните и изпълнявани български произведения. Автор е на 6 литургии и 2 всенощни бдения, писани в 30-те ­ 40-те години (вероятно броят им е по-голям, тъй като те не са отпечатани и се съхраняват в лични и храмови архиви).

 

Творчество

Музикално-сценични:

Опери:

“Калиакра”, “Тамирис”, “Русалка” (“Водна лилия”), “Чудото в Лопушанския манастир”.

Балети:

“Змей и Яна” (1937, София), “Татари (1949, Варна).

Оперети:“Софи”, “Младият герой”.

Хорово-оркестрови:

“Девети септември” ­ кантата.

За симфоничен оркестър:

“Златният век” ­ симф. поема; “Из западния край”; “Българска рапсодия”; 4 български симф. танца; “Подвиг” ­ увертюра и др.

Концерт за цигулка и орк.

За духов оркестър:

“Празник” ­ рапсодия.

Камерна музика:

Струнен квартет.

Хорова музика:

Песни:

“Жетвари”, “Рибар”, “Гуслар ми гусли”, “Рачовица”, “Татари”, “Костурска изгора”, “Станке ле, чорбаджийке ле” и др.

Църковна музика:

За см. хор:

“Тържествено богослужение за двоен смесен хор” (1930); “Литургия в ре минор в български стил за архиерейска служба” (1943); “Св. Литургия в сол мажор” (незав.); Всенощно бдение (пълно осмо-гласие) (1938).

За м. хор:

“Литургия в до мажор за еднороден мъжки хор” (1941); “Пълна литургия в старобългарски стил” (1948); “Литургия в до мажор” с Псалом 37; “Всенощно бдение за мъжки четиригласен хор в старобългарски стил”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram